Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι διεκδικεί ο Φ.Σ. Αχαΐας ενόψει της κυβερνητικής αλλαγής

2/3/2015 2:34:02 μμ
Οι αποφάσεις Γ.Σ. Φ.Σ. Αχαΐας κατά τη συνεδρίαση της 28.02.2015
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, κατά τη γενική τους συνέλευση, συζήτησαν θεσμικά θέματα λειτουργίας του κλάδου ενόψει της κυβερνητικής αλλαγής, καθώς και το θέμα της ΕΤΕΣΤΑ. Μετά από σχετικές εισηγήσεις του Δ.Σ. πάρθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις (ομόφωνα):

 

  • Ωράριο: Κατάργηση μνημονιακών νόμων Γεωργιάδη-Λοβέρδου. Επαναφορά του ρυθμισμένου ωραρίου του 2009: 5 ημέρες εργασίας με 40 ώρες συν τις εφημερίες σε ποσοστό έως και 25% της δύναμης του Συλλόγου. Κατάργηση Καλλικρατικής πρόβλεψης περί αρμοδιότητας Δήμων για το ωράριο φαρμακείων. Επαναφορά αρμοδιότητας στην Περιφέρεια με σύμφωνη γνώμη του Φαρμακευτικού Συλλόγου.
  • Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, Ν4254/2014: Κατάργηση του νομοσχεδίου απορύθμισης λειτουργίας φαρμακείων, με ιδιαίτερη βαρύτητα και αμεσότητα στο θεσμό πολλαπλών αδειών. Επαναφορά στο καθεστώς του 2009 και έναρξη διαλόγου με το υπουργείο για εκσυγχρονισμό παλαιάς νομοθεσίας.
  • Βρεφικά γάλατα: 'Αμεση έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης με αποκλειστικό κανάλι διάθεσης το φαρμακείο, όπως ακριβώς προβλέπεται και από σχετική απόφαση του ΣτΕ και διατίμηση των προϊόντων με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη.
  • Μη αποζημιούμενα φάρμακα: Καθιέρωση σταθερής λιανικής τιμής, επανεξέταση του καταλόγου.
  • Ηλεκτρονικά καταστήματα: Απαγόρευση χρήσης της ονομασίας «φαρμακείο», απαγόρευση διακίνησης φαρμάκων, αποζημιούμενων ή μη, μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Καθιέρωση ασυμβίβαστου άδειας λειτουργίας φαρμακείου με ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Ποσοστό κέρδους – Φάρμακα υψηλού κόστους: Κατάργηση του μνημονιακού θεσμού του rebate φαρμακείων, σε πρώτη φάση έστω για τα φαρμακεία με αιτούμενο στον ΕΟΠΥΥ κάτω από 15.000€. Ανακατανομή, χωρίς αύξηση της λιανικής τιμής, της ποσόστωσης στην τιμή του φαρμάκου σε βάρος της βιομηχανίας και υπέρ του φαρμακείου. Αύξηση του ποσοστού κέρδους του χονδρεμπορίου κατά μισή μονάδα για να δοθεί πιστωτική ανάσα στα φαρμακεία της χώρας. Αναθεώρηση του καταλόγου των φαρμάκων υψηλού κόστους. Καθιέρωση βιώσιμου ποσοστού κέρδους για τα φαρμακεία και τις αποθήκες. Κατάργηση της υποχρέωσης χορήγησης με βάση registries. ?μεση κατάργηση της μονοπωλιακής πρόβλεψης περί δυνατότητας επιλογής καναλιού διανομής από τη φαρμακοβιομηχανία.
  • Ελλείψεις φαρμάκων: 'Αμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Ε.Ο.Φ. Αυστηρότατοι τελωνειακοί έλεγχοι στις πύλες εξόδου και εισόδου της χώρας.
  • Πειθαρχικά Συμβούλια: Κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου Βορίδη που αντισυνταγματικά κατήργησε εκλεγμένο όργανο. Επαναφορά των εκλεγμένων οργάνων σε λειτουργία. Έναρξη διαλόγου με το υπουργείο για μελλοντική ίδρυση περιφερειακών πειθαρχικών σε ορθολογικά πλαίσια, στην ερχόμενη εκλογική περίοδο.
  • Οπτικά: Νομοθετική κατοχύρωση του φαρμακοποιού. Ακύρωση συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης περί υποχρέωσης παρουσίας οπτικού για υγρά φακών και γυαλιά πρεσβυωπίας.

ΕΤΕΣΤΑ και PIH

Η Γ.Σ. εξέφρασε την αντίθεσή της για τη συμφωνία ΕΤΕΣΤΑ - PIH. Επίσης εξέθεσε τον προβληματισμό της σε σχέση με την εμπορική εκμετάλλευση των επιστημονικών δεδομένων των φαρμακείων, ιδιαίτερα όταν αυτές μεθοδεύονται μέσω ανωνύμων εταιρειών σε συνεργασία με ξένες πολυεθνικές.

Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας συμφωνεί στη δημιουργία τράπεζας data για επιστημονική και συνδικαλιστική χρήση και σε περίπτωση απόφασης της Γ.Σ. του εκλεκτορικού σώματος για εμπορική εκμετάλλευση αυτών, δημιουργία ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με αναθέσεις έργου σε ελληνικά πανεπιστήμια και σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ενώ τα πιθανά κέρδη να διανέμονται στους συλλόγους και από εκεί ισόποσα στα μέλη των Διανεμητικών Λογαριασμών.

Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί πιθανότητα συνεργασία Π.Φ.Σ. - ΟΣΦΕ στο ζήτημα αυτό, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται να λάβει απόφαση για το μέλλον της ΕΤΕΣΤΑ η Γ.Σ. των εκλεκτόρων, η οποία και θα καθοδηγήσει τις κινήσεις του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ..


 

Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας αναμένει από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. να κινηθούν άμεσα για την υλοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024