Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το εθνικό σχέδιο για τα φάρμακα;

18/12/2015 9:43:42 πμ
Δείτε τι έδειξε έρευνα της ΕΣΔΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος





Την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο αναδεικνύει μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ, που κυκλοφορεί σε βιβλίο υπό τον τίτλο «Διαχείριση, έλεγχος και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα».

Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και ενός δομημένου πλαισίου λήψης αποφάσεων με απότερο στόχο την καλύτερη πρόσβαση στις νέες θεραπείες και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα Υγείας.

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης, ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι «κρίνεται απαραίτητη μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές για την ανασυγκρότηση του Συστήματος Υγείας, την καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού σε θεραπείες και φάρμακα, τη βελτίωση της πρόσβασης σε καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά και την βέλτιστη αποδοτικότητα της δαπάνης υγείας».

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα προτείνει τη δημιουργία ενός προτύπου Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα από έναν ειδικό φορέα, που θα αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και εργαλεία, όπως cost-effectiveness και budget impact, και την ενσωμάτωση διαδικασιών, όπως της οριζόντιας ανίχνευσης νέων τεχνολογιών υγείας horizon scanning προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην έρευνα και ανάπτυξη, και να διαμορφώνει τους τρέχοντες και μελλοντικούς προϋπολογισμούς στο φάρμακο με κριτήρια επιστημονικών τεκμηρίων evidence-based και όχι λογιστικών προσεγγίσεων.

Όπως εξήγησε ο Οικονομολόγος Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ, Κώστας Αθανασάκης, «η πρόσβαση σε καινοτομικά φάρμακα έχει βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα κατά σχεδόν ένα έτος και έχει οδηγήσει σε μείωση των συνολικών ημερών νοσηλείας στη χώρα κατά 2,6 εκατομμύρια ετησίως. Όμως, λόγω της μείωση της συνολικής δαπάνης υγείας κατά 36,2% και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ποσοστό άνω του 60% στο διάστημα 2009-2014, απαιτούνται πολιτικές οι οποίες θα εστιάζουν στη διαχείριση τόσο των καινοτομικών, όσο και των υπολοίπων φαρμάκων στο σύνολο της αγοράς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, αναγνώρισε την ανάγκη μιας νέας εθνικής πολιτικής για το φάρμακο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών και της βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών στις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Χρήσιμη σε φαρμακοποιούς, ερευνητές αλλά και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ