Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τι θα γίνει με το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

11/7/2017 8:05:41 πμ
Μετά την ακύρωση της ΚΥΑ που απελευθέρωνε το επάγγελμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο δικηγόρος και ειδικός στα νομικά θέματα φαρμακείων Χρήστος Αρβανίτης δίνει τη δική του ερμηνεία στις εξελίξεις που έρχονται μετά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης του 2016 που απελευθέρωνε το επάγγελμα του φαρμακοποιού.


Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει την πολιτεία:

  1. να νομοθετήσει (με νόμο ή Π.Δ.) από την αρχή, με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το κοινοτικό κεκτημένο, όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων στη χώρα
  2. να διαχειρισθεί κατεπειγόντως, με γνώμονα την αρχή της δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης των Πολιτών έναντι του Κράτους, όλες εκείνες τις εκατοντάδες ή χιλιάδες ίσως ατομικές διοικητικές πράξεις (άδειες ίδρυσης φαρμακείων – συστεγάσεις) που εκδόθηκαν από τον Οκτώβριο 2015 έως και σήμερα υπό την ισχύ των διατάξεων της ακυρωθείσας ΚΥΑ και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων φαρμακείων που ιδρύθηκαν και λειτουργούν υπό τις παραπάνω περιστάσεις (εταιρείες εκμετάλλευσης φαρμακείων ανεξάρτητα από την ιδιότητα των εταίρων).

Σε αυτό ο ειδικός εκτιμά ότι όλες οι πράξεις που έγιναν σε φαρμακεία την τελευταία διετία, υπό την ισχύ των διατάξεων της ακυρωθείσας ΚΥΑ, θα κριθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή έγκυρες και ισχυρές.


Αυτό γιατί για την ανάκληση παράνομων ατομικών διοικητικών πράξεων ρυθμίζει ο Α.Ν. 261/1968, που ορίζει ειδικότερα ότι οι ατομικές διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του νόμου, ανακαλούνται από τη Διοίκηση ελευθέρως, εντός ευλόγου χρόνου, που ορίζεται σε πέντε έτη. Ωστόσο η Διοίκηση δεν έχει δέσμια υποχρέωση ανάκλησης των παράνομων ατομικών διοικητικών πράξεων. Εναπόκειται επομένως στη διακριτική της ευχέρεια να προβεί ή όχι στην ανάκληση, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της αρχής της χρηστής διοίκησης και τον σεβασμό της αρχής της δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης των Πολιτών έναντι του Κράτους.


Εκτιμά λοιπόν ο κ. Αρβανίτης ότι η Διοίκηση δεν θα προβεί σε ανάκληση καμίας από τις παραπάνω ατομικές διοικητικές πράξεις, τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα επικυρώσει με το Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα που πρόκειται να εκδώσει, ρυθμίζοντας συνολικά το ζήτημα των φαρμακείων.


Πέρα όμως από το ζήτημα των ιδρυθέντων φαρμακείων, ο δικηγόρος εκτιμά ότι "λόγω δεσμεύσεων, πραγματικών ή όχι, θα επαναφερθούν, με νόμο πλέον ή με Π.Δ., οι διατάξεις της ακυρωθείσας ΚΥΑ."


Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα θα λυθεί μετά από πολλούς μήνες, ενώ το δυσάρεστο θα είναι ότι στο μεταξύ οι Περιφέρειες θα αναστείλουν κάθε αδειοδοτική διαδικασία, ελλείψει νομοθετικών διατάξεων.


Περισσότερες λεπτομέρειες από την ανάλυση του κ. Αρβανίτη, θα βρείτε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας