Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Την κατάργηση της προμήθειας ναρκωτικών ζητά ο Φ.Σ.Θ.

20/4/2018 10:16:35 πμ
Η διαδικασία είναι αναχρονιστική και ταλαιπωρεί ιδιώτες και νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης με την προμήθεια των ναρκωτικών φαρμάκων, απέστειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Φ.Σ.Θ).
 Η προμήθεια γίνεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», το οποίο όμως εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή, "η αναχρονιστική διαδικασία που ισχύει για την προμήθεια και φύλαξή τους ταλαιπωρεί νοσοκομειακούς και ιδιώτες φαρμακοποιούς, επιφέροντας μάλιστα και ποινές σε μέλη μας". 
Για το λόγο αυτό ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής προμήθειάς τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο Φ.Σ.Θ. έχει ενημερώσει και παλαιότερα το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα αυτής της υποχρέωσης (το Δεκέμβριο του 2017), στα οποία περιλαμβάνονται: ο φόρτος εργασίας των φαρμακοποιών του νοσοκομείου, το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης και το ότι δεν είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να αναγκάζονται επανειλημμένα να κλείνουν το φαρμακείο τους και να πηγαίνουν στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, για να τα προμηθευτούν.

Παράλληλα προκύπτουν επιπλέον υποχρεώσεις για τους φαρμακοποιούς και συγκεκριμένα: η διατήρηση των συνταγών για τουλάχιστον 3 έτη, η αποστολή ετήσιας κατάστασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι παρεπόμενες ποινές, εάν δεν τηρηθούν τα παραπάνω.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και η μεγάλη ταλαιπωρία των φαρμακοποιών, οι οποίοι μπορεί να καταφέρουν τελικά με πολύ κόπο να προμηθευτούν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά σύντομα πρέπει να τα επιστρέψουν, γιατί λήγουν και η ζήτησή τους είναι σπάνια.

Επιπλέον, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι ο κίνδυνος διάρρηξης υπάρχει και είναι μεγαλύτερος, εφόσον είναι γνωστό ότι στα φαρμακεία φυλάσσονται ναρκωτικά κρατικού μονοπωλίου.

"Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι, αποθηκεύοντας τα ναρκωτικά φάρμακα στα φαρμακεία μας, χωρίς να χρειαστεί να τα χορηγήσουμε σχεδόν ποτέ, τα στερούμε από τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, τα οποία τα έχουν πραγματικά ανάγκη", τονίζει στην επιστολή του ο Φ.Σ.Θ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο