Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τη Λερναία Ύδρα θυμίζουν οι φαρμακευτικές δαπάνες

7/6/2016 8:30:34 πμ
Εκτός πραγματικότητας οι προϋπολογισμοί για το φάρμακο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σαν τη Λερναία Ύδρα μοιάζουν οι φαρμακευτικές δαπάνες αφού ξεφυτρώνουν διαρκώς χωρίς να μπορεί καμία πολιτική να τις περιμαζέψει.


Ήδη στα κρατικά νοσοκομεία τα περιθώρια των κονδυλίων για την προμήθεια σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στενεύουν από το πρώτο τετράμηνο, ενώ εικάζεται πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ξεπεραστεί και το πλαφόν των 490 εκατ. ευρώ που έχει οριστεί ως ανώτατο όριο δαπάνης.


Πληροφορίες αναφέρουν πως από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός στις παραγγελίες και στις τιμολογήσεις των φαρμακευτικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., δηλαδή θα είναι 30% μεγαλύτερο από το αρχικό κονδύλι που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εταιρειών πως αυτό δεν επαρκεί.


Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, σύμφωνα με το www.capital.gr για τα φάρμακα έχει οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπάνης για τις εταιρείες είναι 490 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει εξαρχής μια διαφορά ύψους 110 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές, και όπως όλα δείχνουν από τις υποβολές τους μέχρι τώρα, τελικά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Εντούτοις οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών τα τελευταία δύο χρόνια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Πέρσι ο λογαριασμός του φαρμάκου έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ (490 εκατ. από τα νοσοκομεία και άλλα 250 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατέθηκαν μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), ενώ η κυβέρνηση βάσει νόμου, έχει ορίσει κλειστό προϋπολογισμό στα 570 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο, Αιγινήτειο και τις ιδιωτικές κλινικές.


Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες στον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου πως στην ουσία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετακυλύει το κόστος για τον εφοδιασμό του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Φοβούνται διαρροή κρίσιμων δεδομένων στους ανταγωνιστές τους
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ