Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τέλος για τα κληρονομικά φαρμακεία

28/11/2016 10:35:15 πμ
Νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καταργεί τα κληρονομικά φαρμακεία και φαρμακαποθήκες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας φαρμακείων και φαρμακαποθηκών εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Παρασκευή 25/11 στη Βουλή με τον τίτλο: «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».


Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και, μεταξύ άλλων, ορίζει την κατάργηση της δυνατότητας παράτασης της άδειας λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, στις περιπτώσεις που έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του ή 35 χρόνια υπηρεσίας για επτά έτη και έχει τέκνο που σπουδάζει στη Φαρμακευτική (καταργείται δηλαδή η παρ. 6 του άρθρου 11 του νόμου 5607/1932).

Το ίδιο ισχύει και για την κληρονομική φαρμακαποθήκη και για την περίπτωση κληρονομικού φαρμακείου, εάν ο κληρονόμος σπουδάζει στη Φαρμακευτική.


Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η σχετική διάταξη πρέπει να καταργηθεί, καθώς δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια για τη λειτουργία φαρμακείου από φαρμακοποιό.  Επίσης, οι ευνοϊκές διατάξεις για κληρονόμους φαρμακοποιών, που μπορούσαν κατ' εξαίρεση των λοιπών διατάξεων να αποκτήσουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, θεωρούνται πλέον παρωχημένες, καθώς παραβιάζουν την αρχή της ισότιμης πρόσβασης των αδειούχων φαρμακοποιών στο επάγγελμα.


Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται διάταξη του 1973, με την οποία δινόταν δικαίωμα λειτουργίας φαρμακείου σε νοσοκομεία με δυναμικότητα άνω των 200 κλινών. Για το ίδιο θέμα, υπήρξε νομοθετική παρέμβαση το 2003, με την οποία μπορεί να λειτουργεί νοσοκομειακό φαρμακείο σε νοσηλευτικά ιδρύματα δυναμικότητας άνω των 60 κλινών.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi