Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Τα τρία μεγάλα ελλείμματα της φαρμακευτικής πολιτικής

29/3/2018 11:04:45 πμ
Πώς στοχεύει να τα αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα τρία μεγάλα ελλείμματα της φαρμακευτικής πολιτικής σήμερα είναι:

  • η έλλειψη ενός μηχανισμού HΤA (Health Technology Assessment)
  • η έλλειψη ενός σοβαρού μηχανισμού διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης
  • η έλλειψη ενός μηχανισμού γρήγορης ενσωμάτωσης αξιόπιστων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Αυτά είπε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ομιλία του για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και ανακοίνωσε ότι όλα αυτά έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται. Πώς;

«Έχουμε ένα νόμο για το ΗΤΑ με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πήραμε υπόψη μας καλές διεθνείς πρακτικές, μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχουμε βάλει ορισμένα κριτήρια τα οποία, κατά την άποψή μου, διασφαλίζουν ότι η συζήτηση θα γίνεται πλέον για τη θεραπευτική αξία ενός σύγχρονου και καινοτόμου φαρμάκου και όχι μόνο το κόστος», εξήγησε ο υπουργός.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η συγκρότηση της επιτροπής ΗΤΑ, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες αιτήσεις ένταξης σε αυτή από αξιόλογους επιστήμονες, ο υπουργός είπε ότι θα συγκροτηθεί «μια επιτροπή υψηλής εγκυρότητας και υψηλού επιστημονικού κύρους». Έργο της θα είναι η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών της χώρας στην καινοτομία (που είναι και απαίτηση της κοινωνίας, όπως είπε ο υπουργός) αλλά και η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

«Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση», παραδέχτηκε ο κ. Ξανθός και «μια συζήτηση που γίνεται διεθνώς. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα».


Πιο αναλυτικά, η επιτροπή ΗΤΑ θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο, αφού θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα και τις μελέτες, τις ενδείξεις και τη βιβλιογραφία, ενώ θα συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

«Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου», είπε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε ότι «ταυτόχρονα θα διασυνδέεται με την ομάδα του Υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».


Κατά τον υπουργό ο μηχανισμός ΗΤΑ σε συνδυασμό με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και την προώθηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελούν μια ολιστική παρέμβαση, με μεγάλη αξία, καθώς ενισχύει την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον πολύ ζωτικό και ευαίσθητο θέμα της υγείας.


Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οφείλουμε όλοι μας με θεσμικό τρόπο να συνεισφέρουμε, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα, να διερευνηθούν οι εστίες ανομίας και διαφθοράς και να αποδοθούν ευθύνες. Έτσι θα αποκτήσει τελικά ο πολίτης την αίσθηση ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά ότι είναι μία σοβαρή οργανωμένη χώρα».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Και διευρύνει τις δυνατότητές της μέσω συνεργασιών και εξαγορών






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό