Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη της βιταμίνης D

10/2/2017 2:43:00 μμ
Απαραίτητη ώστε τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη "βιβλιοθήκη" του DNA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



 

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της έκθεσης στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία από το δέρμα, αλλά και από ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D. Οι δύο μορφές (μεταβολίτες) της βιταμίνης D είναι η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) η οποία περιλαμβάνεται στις τροφές και η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) η οποία παράγεται στο δέρμα μέσω της έκθεσης του από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.


Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία δύο από τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του κόσμου, του Harvard και του UCLA της Καλιφόρνιας, συμπέρανε ότι η παρουσία της βιταμίνης D είναι απαραίτητη για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη «βιβλιοθήκη» του DNA.

Δυστυχώς αν και ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα, τα αποθέματά μας πολλές φορές αδειάζουν από αυτή τη τόσο χρήσιμη βιταμίνη και για αυτό ευθύνεται τόσο η ευρεία χρήση αντηλιακών χειμώνα καλοκαίρι αλλά και η μειωμένη έκθεση στον ήλιο λόγω της παραμονής επί πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D

  • Αδυναμία στους μυς και τα οστά
  • Το σώμα μας σταματά να δημιουργεί οστική μάζα γύρω στα 30, και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.
  • Νιώθετε μελαγχολία
  • Η κατάθλιψη, οι εναλλαγές της διάθεσης και η μελαγχολία συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς επιδρά στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση.
  • Χρόνιες ασθένειες των ούλων
  • Η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι σημαντική για τη στοματική υγεία. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια ασθένεια των ούλων, επικίνδυνη αν δεν θεραπευτή. Μελέτες υποδεικνύουν πως υπάρχει άμεση επίδραση της ηλιοφάνειας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περιοδοντίτιδας.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έρευνες έχουν συνδέσει την υπέρταση με την έλλειψη βιταμίνης D, ενώ οι άνθρωποι που έχουν επαρκείς ποσότητές της στον οργανισμό φαίνεται πως έχουν πίεση μέσα στα φυσιολογικά όρια.
  • Κόπωση και υπνηλία
  • Θεωρείται πια επιστημονικά αποδεδειγμένη η σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.
  • Αύξηση βάρους
  • Πολλοί ερευνητές σχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την παχυσαρκία και με νόσους που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αποδεδειγμένη ανεπάρκειά της.

Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης D

15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, π.χ. φορώντας κοντομάνικο ή σορτς, χωρίς αντηλιακό αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός την πολύτιμη αυτή βιταμίνη. 'Αλλοι τρόποι να την αυξήσετε είναι παίρνοντας συμπληρώματα, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, ενώ τα λιπαρά ψάρια και τα έλαιά τους, ο κρόκος του αβγού και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά, δημητριακά και σιτηρά είναι επίσης καλές πηγές της.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους