Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τα σχέδια Κουρουμπλή για το φάρμακο

30/1/2015 10:36:26 πμ
Μεταξύ των πρώτων κινήσεών του θα είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας τιμολογιακής πολιτικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στην πρώτη γραμμή της σχεδιαζόμενης πολιτικής της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να βρεθούν τα θέματα του φαρμάκου, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να εμφανίζεται προβληματισμένος με τα θέματα των τιμών και να ετοιμάζεται αλλάξει την τιμολογιακή προσέγγιση.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων του κ. Κουρουμπλή θα είναι η αξιολόγηση της υπάρχουσας τιμολογιακής φαρμακευτικής πολιτικής. Στις προθέσεις του, όπως άλλωστε τις είχε εκφράσει και πριν από περίπου 2 μήνες στη Βουλή, είναι αντί οριζόντιων μειώσεων να επιλεγεί η λύση της αύξησης του rebate. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός, είναι και εκείνο της Γερμανίας, η οποία έχει διπλάσιο rebate από την Ελλάδα.


Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αν και διευκρίνισε πως βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα και η δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η χώρα για να κάνει ανάπτυξη πρέπει να κινηθεί ο χώρος του φαρμάκου. Δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι Έλληνες ή ξένοι με ενδιαφέρει να παράξουν έργο», δήλωσε στα Παραπολιτικά FM.

Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, πάντως, φέρονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και να δεχθούν μια λογική αύξηση του rebate,εφόσον φυσικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε οριζόντιες μειώσεις στις τιμές, δεν χτυπήσει κόκκινο το claw back και αν δώσει "πράσινο φως" σε νέα φάρμακα και την αποζημίωση τους.

Ζητούμενο είναι επίσης να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων νέων φαρμάκων και η αντιμετώπιση των λαθών στην τιμολόγηση.


Η αγορά πάντως αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Υπουργού Υγείας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα τοποθετηθεί στις μεταξύ τους συναντήσεις και άρα διατηρεί σε γενικές γραμμές επιφυλακτική στάση. Βέβαια, στη βάση της συνολικής πολιτικής του Υπουργείου είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων, με τον κ. Κουρουμπλή να δηλώνει αποφασισμένος να δώσει προτεραιότητα τόσο σε ΑμεΑ και ασθενείς, όσο και σε εξαρτημένους, πολύτενκνους και άλλες ομάδες αδύναμων πολιτών.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ