Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα προβλήματα του κλάδου και η πολιτική σε μεγάλη έρευνα του Pharma Team

22/1/2015 2:21:03 μμ
Δείτε τα αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 



 

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη δημοσκόπηση του blog φαρμακοποιών Pharma Team σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία και με τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών.

 

Η έρευνα, για την οποία επιλέχθηκε μια από τις εγκυρότερες και ασφαλέστερες παγκοσμίως μηχανή ερευνών και δημοσκοπήσεων, η SurveyMonkey, διήρκησε τρία 24ωρα, από Δευτέρα 20/1 (00:00) έως Τετάρτη 21/1 (23:59). Πήραν μέρος οικειοθελώς 814 άτομα, δείγμα ικανοποιητικό για τα μεγέθη του κλάδου, σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα του blog.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τη μείωση τζίρου αναδεικνύουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα (62,11%), ενώ αμέσως ακολουθεί η απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων (39,90%) και φυσικά η δραματική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης (34,38%).


Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που πιστεύουν πως η εμμονή της Πολιτείας με το επάγγελμά μας σε σχέση με άλλους κλάδους (25,22%) δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη δουλειά τους, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που εντοπίζουν την αιτία των προβλημάτων στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων με τους τελευταίους νόμους (11,54%).

 


Μοιρασμένοι στα δύο εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί στην ερώτηση αν τα φαρμακεία θα ξεπεράσουν την κρίση, αν και ελαφρώς επικρατεί μια αισιόδοξη θέση. Πιο συγκεκριμένα, το 49,81% των συναδέλφων πιστεύει ότι τα φαρμακεία παρά τις απώλειες θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν την κρίση, ενώ το 48,94% πιστεύει πως το ελληνικό φαρμακείο δεν θα ξεπεράσει αυτή την κρίση και θα αλλάξει δια παντός την εικόνα του. Μόλις το 1,25% πιστεύει πως θα βγούμε αλώβητοι από την κρίση.

 


Στην ερώτηση: «Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές στο επάγγελμα» το 74,81% απάντησε ότι περιμένουν και άλλες αλλαγές και άλλα προβλήματα, ανεξάρτητα με το ποιος θα μας κυβερνά από την ερχόμενη Δευτέρα. Λίγοι είναι οι φαρμακοποιοί που πιστεύουν πως ό,τι ήταν να συμβεί έχει ήδη συμβεί και πως τελείωσαν οι επώδυνες αλλαγές, ενώ ακόμα λιγότεροι, της τάξης του 11,00% είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έρχονται αλλαγές που θα είναι μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση.

 


Οι μισοί τουλάχιστον φαρμακοποιοί (52,48%) πιστεύουν πως οι αλλαγές που έγιναν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και αφορούν τα φαρμακεία οφείλονται ξεκάθαρα σε εγχώριες αποφάσεις, ενώ σχεδόν οι άλλοι μισοί θεωρούν πως αυτές συναρτώνται με αλλαγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε αντιγράφοντας επιμέρους κάποιες από αυτές (21,67%), είτε πως έγιναν βάσει ενός οργανωμένου ευρωπαϊκού σχεδιασμού (25,85%).

 


Μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων φαρμακοποιών (61,84%) πιστεύει πως η διεξαγωγή των εκλογών θα επηρεάσει αρνητικά τις εργασίες στο χώρο του φαρμακείου από οικονομικής άποψης λόγω μείωσης της κίνησης στην αγορά. Το 35,13% πιστεύει πως η αγορά θα κινηθεί ανεπηρέαστα από τις εκλογές, ενώ μόνο το 3,03% πιστεύει πως θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση. Το αποτέλεσμα εδώ είναι λογικό και αναμενόμενο και επαληθεύεται από την ίδια την αγορά που δεν επιθυμούσε εκλογές σε αυτή την κρίσιμη οικονομική καμπή, ιδιαίτερα μετά από μια δύσκολη εορταστική περίοδο, σχολιάζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας.

 


Ακολουθεί η ερώτηση: «Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των εκλογών, η χώρα και οι επαγγελματίες της θα μπουν το προσεχές διάστημα σε τροχιά ανάκαμψης ή αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιλογές μας σε αυτές τις εκλογές;» Στο δύσκολο και ομολογουμένως καυτό αυτό ερώτημα η πλειοψηφία των φαρμακοποιών (77,33%), ανεξάρτητα με το τί ψηφίζουν και ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, συνδέουν την επαναφορά σε τροχιά ανάκαμψης με τις επιλογές που θα κάνουμε σε αυτές τις εκλογές. Είναι φανερό ότι η πόλωση των ημερών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι φαρμακοποιοί ως έμπειροι επαγγελματίες πιστεύουν πως με την ψήφο τους μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις.Από την άλλη πλευρά ένα ποσοστό 22,67% των φαρμακοποιών πιστεύει πως η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κρίσης και πως ο νικητής των ερχόμενων εκλογών θα είναι ο τυχερός που θα περάσει τη χώρα στο επόμενο στάδιο.


 

Όσο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν οι φαρμακοποιοί στις 25 Ιανουαρίου, ο μεγάλος νικητής είναι οι αναποφάσιστοι, αφού το 30,22% δηλώνει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Από τα κόμματα οι φαρμακοποιοί δίνουν μικρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 24,51% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 23,54% με τη μεταξύ τους διαφορά να βρίσκεται στο 0,97%. ?λλο κόμμα από αυτά που προτάθηκαν στην έρευνα επιλέγει το 5,15% των φαρμακοποιών, ενώ ως τρίτη κομματική επιλογή έρχεται το Ποτάμι με 4,18%, ακολουθούμενο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με 4,04%. Στη συνέχεια το ΚΚΕ δείχνει να προτιμά το 3,34% των φαρμακοποιών, ενώ το 2,51% τη Χρυσή Αυγή. Τέλος με πολύ μικρά ποσοστά ακολουθούν το ΚΙΔΗΣΟ με 0,97%, το ΠΑΣΟΚ με 0,84% και η ΔΗΜΑΡ με 0,70%.


 

Πηγή

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης