Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Τα προβιοτικά ίσως θεραπεύουν το διαβήτη

3/2/2015 10:25:13 πμ
Σε εξέλιξη οι έρευνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το ρόλο κλειδί που μπορεί να έχουν τα προβιοτικά στην αγωγή κατά του διαβήτη αποκάλυψε μια νέα έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Diabetes" και οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ίσως βρίσκονται πιο κοντά στην θεραπεία της ασθένειας.

Ερευνητές του Cornell University, επεξεργάστηκαν στέλεχος γαλακτοβάκιλλου- ανθρώπινο προβιοτικό που βρίσκεται στο έντερο- ώστε να εκκρίνει το πεπτίδιο GLP-1 και στη συνέχεια το χορήγησαν από το στόμα σε διαβητικούς ποντικούς για 90 ημέρες.

Ανακάλυψαν ότι ποντικοί που έλαβαν το προβιοτικό είχαν μέχρι 30% χαμηλότερη γλυκόζη στο αίμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επιθηλιακά κύτταρα στο έντερο διαβητικών ποντικών μετατράπηκαν σε κύτταρα που δρούσαν σε μεγάλο βαθμό όπως τα βήτα- κύτταρα του παγκρέατος, που παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εκκρίνουν ινσουλίνη για την ισορροπία των επιπέδων ινσουλίνης σε υγιείς ανθρώπους.

Ο March πρόσθεσε ότι ο χρόνος για τη μείωση της γλυκόζης μετά από ένα γεύμα είναι ο ίδιος με αυτόν στους φυσιολογικούς πoντικούς και ταιριάζει με την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, όπως θα συνέβαινε με πάγκρεας που λειτουργεί φυσιολογικά. Μετατοπίζεται επομένως το κέντρο του ελέγχου γλυκόζης από το πάγκρεας στο άνω τμήμα του εντέρου.

Επίσης, αν και αντικαθιστά την ικανότητα ινσουλίνης σε ποντικούς με διαβήτη, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όταν χορηγήθηκε σε υγιείς ποντικούς. Αν ο ποντικός ρυθμίζει τη γλυκόζη του δεν χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη, δήλωσε ο March.

Μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν υψηλότερες δόσεις, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να επιτευχθεί ολοκληρωτική θεραπεία, δήλωσε ο John March.

Πληροφορίες από www.iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό