Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Tα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο σχετίζονται με τα επίπεδα της δαπάνης

28/1/2015 12:13:20 μμ
Περιορίζεται η πρόσβαση σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα στις χώρες που υπολογίζουν το CPQ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι ασθενείς που ζούνε σε χώρες των οποίων το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρηματοδοτεί τη διάθεση μόνο των φθηνότερων αντικαρκινικών φαρμάκων που παρέχουν αντίστοιχη ποιότητα ζωής (costs per quality-adjusted life year, CPQ) με τα ακριβότερα, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νέες αντικαρκινικές θεραπείες σε σύγκριση με τις χώρες που δεν το εφαρμόζουν.

Το παραπάνω διαπίστωσε στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που πραγματοποίησε το Institute for Healthcare Informatics της IMS. Στη μελέτη της η εταιρεία σύγκρινε τις περιπτώσεις 9 νέων αντικαρκινικών φαρμάκων και 11 νέων μη ογκολογικών θεραπειών σε 5 χώρες που υπολογίζουν το CPQ για τη χρηματοδότηση και διάθεσή τους στους ασθενείς –Αγγλία, Σκωτία, Σουηδία, Αυστραλία και Καναδά– καθώς και σε 5 άλλες που δεν το εφαρμόζουν – Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ.


 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι χώρες που υπολογίζουν το CPQ έχουν λιγότερη πρόσβαση σε νέα αντικαρκινικά φάρμακα, οι αποφάσεις των αρμόδιων φορέων για τη χρηματοδότησή τους παίρνουν περισσότερο καιρό, ενώ επιπλέον σε σχέση με το παρελθόν ξεκίνησαν να καλύπτουν το κόστος τους για τους ασθενείς πολύ αργότερα και σε χαμηλότερα ποσοστά.

Τόσο για τα αντικαρκινικά όσο και για τα υπόλοιπα φάρμακα ο μέσος χρόνος μεταξύ της έγκρισης στην εταιρεία να τα προωθήσει και την απόφαση για τη χρηματοδότησή τους από το κράτος είναι σημαντικά μεγαλύτερος στις χώρες που υπολογίζουν το CPQ.

Συνεπώς, η μελέτη υπέδειξε ότι από τις 10 χώρες που εξετάστηκαν, η δαπάνη για τα φάρμακα ανά τονέο ασθενή με καρκίνο είναι χαμηλότερη στα κράτη που υπολογίζουν το CPQ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει την πιο χαμηλή.

Τέλος, η IMS κατέληξε ότι παρόλο που η χαμηλή δαπάνη για τα φάρμακα μπορεί να έχει οικονομικό όφελος για το εκάστοτε Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο σχετίζονται μερικώς με τα επίπεδα της δαπάνης. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επισημαίνεται, βρίσκεται χαμηλά στα ποσοστά επιβίωσης από τους 4 εκ των 6 συχνότερων τύπων του καρκίνου.

Το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δεν θα χρηματοδοτεί στο εξής τη διάθεση στους ασθενείς μερικών ογκολογικών φαρμάκων διότι κρίνει ότι το όφελος που παρέχουν είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα φάρμακα για τις ίδιες ασθένειες, που όμως έχουν χαμηλότερο κόστος.

Η απόφαση του NHS αναμένεται να επηρεάσει και άλλα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας αλλά και να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων τους.

 


Πηγή


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month
Επηρεασμένη πνευμονική λειτουργία και κακό έλεγχο του άσθματος δείχνει έρευνα της ΕΠΕ
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων
Podcast «Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Νέος κύκλος επεισοδίων
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Αλμα Ζωής
Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό