Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη απειλούν την καρδιά

16/3/2017 12:09:56 μμ
Θα τα βρείτε, όμως, στα super market!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μία από τις πιο κοινές κατηγορίες αναλγητικών φαρμάκων, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), είναι ύποπτα για αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής.


Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, στοιχεία από 29.000 ασθενείς, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή στη διάρκεια μιας δεκαετίας, έδειξαν ότι οι 3.376 από αυτούς είχαν λάβει ΜΣΑΦ έως και 30 μέρες πριν από την ανακοπή.

Όλα τα φάρμακα της κατηγορίας σχετίστηκαν με 31% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, ωστόσο η ιβουπροφαίνη έδωσε το μεγαλύτερο ποσοστό κινδύνου (50% αυξημένος)!

Καθώς τα εν λόγω φάρμακα επιδρούν στο καρδιαγγειακό σύστημα, (επηρεάζοντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, την πρόκληση θρόμβωσης, τη στένωση των αρτηριών και την αρτηριακή πίεση), δεν είναι ανεξήγητη η συσχέτιση με τον αυξημένο καρδιακό κίνδυνο.


Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τα ΜΣΑΦ εντάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα σε πολλές χώρες της Ευρώπης διατίθενται και εκτός των φαρμακείων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να διατίθενται από σημεία πώλησης όπου δεν παρέχεται συμβουλή για τη χρήση τους. Πρέπει να διατίθενται μόνο μέσω φαρμακείων, σε χαμηλές δόσεις (<1200mg/ημέρα). Επίσης συνιστούν να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο για σημαντικό λόγο, ενώ πρέπει να αποφεύγονται από καρδιοπαθείς, κυρίως η δικλοφαινάκη.


Η ναπροξένη αναδείχθηκε ως το πλέον ασφαλές ΜΣΑΦ και συνιστάται η δόση έως 500mg, ημερησίως.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal-Cardiovascular Pharmacotherapy.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ και των ΣΥ.ΦΑ. Νότιας Πελοποννήσου και Έβρου
Γράφει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Επίκουρος Καθηγητής Χημείας στην Κοσμητολογία-Βιομηχανική Παραγωγή Καλλυντικών & Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»