Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δύο νέα αντιφυματικά φάρμακα σώζουν ζωές

18/10/2017 11:52:35 πμ
Όμως μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν έχει πρόσβαση σ' αυτά
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ασθενείς από πολυανθεκτική φυματίωση εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο από τα νεότερα αντιφυματικά φάρμακα, τη βεδακιλίνη και τη δελαμανίδη, τα οποία είναι διαθέσιμα πάνω από 4 χρόνια και έχουν δείξει βελτιωμένα ποσοστά ίασης.


Αυτό καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι ένα ποσοστό 30% των ανθρώπων με εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση και με πολυανθεκτική φυματίωση, που δεν μπορούν να ανεχθούν την αγωγή με άλλα φάρμακα, θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη βεδακιλίνη και τη δελαμανίδη. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία τους, εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως το 70% σε μέρη του κόσμου με πολλούς ασθενείς και με έκθεση σε φάρμακα δεύτερης γραμμής.


Έως τον Ιούλιο του 2017, μόνο 10.164 ασθενείς σε όλο τον κόσμο είχαν λάβει βεδακιλίνη και μόλις 688 είχαν λάβει δελαμανίδη, μόλις 1.000 άνθρωποι περισσότεροι συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την παγκόσμια κοινότητα των ειδικών στη φυματίωση, τις κυβερνήσεις και τους δωρητές να πάρουν επειγόντως μέτρα για την αύξηση της πρόσβασης σε αυτά τα δύο νέα και πολλά υποσχόμενα φάρμακα. 

«Η δελαμανίδη μου έσωσε τη ζωή»

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η βεδακιλίνη και η δελαμανίδη εγκρίθηκαν για κυκλοφορία το 2012 και το 2014 αντίστοιχα και αποτελούν τα πρώτα νέα αντιφυματικά φάρμακα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Μπορούν όμως να προσφέρουν σωτηρία σε ασθενείς με τις πιο ανθεκτικές μορφές φυματίωσης, οι οποίοι έχουν ελάχιστες πιθανότητες ίασης.


«Η δελαμανίδη μού έσωσε τη ζωή. Μακάρι αυτά τα χάπια να μπορέσουν να γίνουν διαθέσιμα για όλους όσοι έχουν ανθεκτική φυματίωση, επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που η τυπική αγωγή τούς προκαλεί εμετούς ή κλαίνε εξαιτίας της ένεσης ή, ακόμη χειρότερα, χάνουν την όρασή τους και παρατούν το σχολείο ή τη δουλειά τους» λέει η Σινεθέμπα Κουσέ, η οποία έπασχε από εκτεταμένα ανθεκτική φυματίωση και έλαβε αγωγή με δελαμανίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καγιελίτσα της Νότιας Αφρικής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της