Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντισυλληπτικά και ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

8/12/2017 12:04:49 μμ
Έρευνα συγκρίνει τα νεότερης και παλαιότερης γενιάς φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα από τη Δανία, και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώνει ότι και τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού όσο και εκείνα της παλαιότερης γενιάς!


Τα αντισυλληπτικά χάπια που κυκλοφορούν σήμερα περιέχουν 15-25mg οιστρογόνων σε συνδυασμό με προγεστίνη, μια συνθετική μορφή της φυσικής προγεστερόνης που βοηθά στη ρύθμιση του μηνιαίου εμμηνορρυσιακού κύκλου.


Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες την περίοδο 1995-2012 και έβγαλαν συμπεράσματα για τις γυναίκες που λάμβαναν τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά, για γυναίκες που λάμβαναν άλλα σκευάσματα ίδιας δράσης και για γυναίκες που δεν λάμβαναν καθόλου τέτοια αγωγή.


Όπως διαπιστώθηκε ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 20% με τη χρήση οποιωνδήποτε αντισυλληπτικών χαπιών καθώς και των ενδοκολπικών σπειραμάτων που απελευθερώνουν προγεστίνη, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνεται η διάρκεια χρήσης και εμμένει για πάνω από πέντε χρόνια, αν η χρήση έχει ξεπεράσει την πενταετία και μάλιστα προτείνουν το ενδεχόμενο αλλαγής της αντισυλληπτικής μεθόδου που χρησιμοποιούν, ειδικά μετά τα 40 έτη ζωής, όταν δηλαδή ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου του μαστού αρχίζει να αυξάνει.


Σημειωτέον όμως είναι ότι η Μία Γκοντέτ, στρατηγική διευθύντρια της Έρευνας για τον Γυναικολογικό και Καρκίνο του Μαστού στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, σχολίασε σχετικά ότι «ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει μικρός, αν και τα χάπια που κυκλοφορούσαν την δεκαετία του 1990 και περιείχαν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων ενείχαν τον ίδιο κίνδυνο».


Επίσης τα οφέλη των φαρμάκων αυτών για την υγεία είναι υπαρκτά, γι' αυτό καλό είναι οι ενδιαφερόμενες να συζητούν με το γιατρό τους, πριν από οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη φαρμακοθεραπεία τους.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»