Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συστήστε το καλύτερο αναλγητικό για τους ασθενείς σας

15/12/2017 2:36:02 μμ
Χρήσιμες συμβουλές προς φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Χρήσιμες συμβουλές προς τους φαρμακοποιούς για την καλύτερη επιλογή μη συνταγογραφούμενου αναλγητικού δίνονται από το American Journal of Therapeutics.


Η κατανάλωση παυσίπονων (μη οπιοειδών αναλγητικών), όπως είναι η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), δεν είναι πάντα απλή ή εύκολη υπόθεση, παρόλο που τα φάρμακα αυτά ανήκουν στα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.). Γι' αυτό και τα φαρμακεία αποτελούν τα ιδανικά σημεία για την εκπαίδευση των ασθενών, την ενίσχυση της συμμόρφωσής τους στη θεραπεία, την παρακολούθηση των ασθενών και την επίλυση των αποριών τους.


Πριν λοιπόν συστήσετε ένα σκεύασμα στους ασθενείς σας, θυμηθείτε τα εξής: 

  • Ρωτήστε τον ασθενή για προηγούμενη και τρέχουσα χρήση ΜΣΑΦ και προτιμήστε να εστιάζετε σε συγκεκριμένα φάρμακα («Παίρνετε ιβουπροφαίνη;»), αντί να ρωτάτε για τα ΜΣΑΦ γενικά.
  • Σε ασθενείς που έχουν υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (διαβητικοί, υπερτασικοί, καπνιστές, παχύσαρκοι, με υπερχοληστερολαιμία και οδοντική πλάκα), συστήστε παρακεταμόλη αντί για τα ΜΣΑΦ.
  • Έχετε υπόψη σας τις αλληλεπιδράσεις των ΜΣΑΦ με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (κορτικοστεροειδή, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά και αλκοόλ) και να ρωτάτε πάντα τους ασθενείς αν είναι καπνιστές ή κάνουν χρήση ναρκωτικών.
  • Σε ασθενείς που χρησιμοποιούν ΜΣΑΦ χρόνια, συστήστε να κάνουν συχνά εξετάσεις αίματος (υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης αναιμίας).

 Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει επίσης να τονίζουν στους ασθενείς -ιδίως εκείνους με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια- ότι η παρακεταμόλη προκαλεί σωρευτική τοξικότητα, τόσο μόνη της όσο και σε συνδυασμούς.

Τονίστε ότι η κατανάλωση 3 αλκοολούχων ποτών την ημέρα και παράλληλη λήψη παρακεταμόλης συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο ηπατοτοξικότητας.


Η χρήση ασπιρίνης ως αναλγητικό καλό είναι να αποφεύγεται από τους ηλικιωμένους ασθενείς, τους ασθενείς με νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα και τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή λόγω του κινδύνου αιμορραγίας. Μπορείτε να συστήσετε τη συγχορήγηση αναστολέα αντλίας πρωτονίων για τη μείωση –αλλά όχι εξάλειψή– του κινδύνου αιμορραγίας.


Οι ερωτήσεις του φαρμακοποιού πρέπει να είναι συγκεκριμένες για τον ασθενή, επικεντρωμένες σε αυτόν και εξατομικευμένες. Τελικά, η παροχή συμβουλών από φαρμακοποιό επιτρέπει στους ασθενείς να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τη φροντίδα τους.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»