Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Συνδυασμός δύο γνωστών φαρμάκων ίσως καταπολεμά τον καρκίνο

29/12/2016 11:50:16 πμ
Πρόκειται για φάρμακα κατά του διαβήτη και της υπέρτασης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός 2 φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων νόσων, για το διαβήτη και την υπέρταση, μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην καταπολέμηση ορισμένων καρκινικών κυττάρων, στο εργαστήριο.


 Η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται για τον διαβήτη τύπου 2, έδειξε αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά η αποτελεσματικότητά της ήταν πολύ χαμηλή για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.


 Ωστόσο, ερευνητές του University of Basel ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός μετφορμίνης με αντιυπερτασικό φάρμακο (syrosingopine) αύξησε την αποτελεσματικότητα της μετφορμίνης στη μάχη κατά του καρκίνου.

 

Η τυπική δόση μετφορμίνης δεν ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου προκάλεσαν ανεπιθύμητες ενέργειες.


 Ερευνητές, με επικεφαλής τον Michael Hall εστίασαν σε περισσότερα από 1.000 φάρμακα για να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να ενισχύσουν την αντικαρκινική δράση της μετφορμίνης.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η syrosingopine αύξησε την αποτελεσματικότητα της μετφορμίνης και οδήγησαν τα καρκινικά κύτταρα σε προγραμματισμένη αυτοκτονία.


 Η μετφορμίνη μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μπλοκάρει την αναπνευστική αλυσίδα στα μιτοχόνδρια.


 Η Syrosingopine καταστέλλει τη διάσπαση των σακχάρων, επομένως ο συνδυασμός των δυο διακόπτει τις ζωτικές διαδικασίες που παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα.

 

Ο ερευνητής Don Benjamin, δήλωσε ότι σε δείγματα ασθενών με λευχαιμία έδειξε πως σχεδόν όλα τα κύτταρα των όγκων εξουδετερώθηκαν από το κοκτέιλ και σε δόσεις που δεν είναι πραγματικά τοξικές για τα φυσιολογικά κύτταρα.

 

Η επίδραση περιορίστηκε αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα, καθώς τα αιμοσφαίρια από υγιείς δότες δεν ανταποκρίνονταν στην αγωγή.

 

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε ποντικούς με καρκίνο στο ήπαρ, η υπερτροφία του ήπατος μειώθηκε μετά από αγωγή με το κοκτέιλ φαρμάκων και η ποσότητα των καρκινικών οζιδίων του όγκου μειώθηκε, με ορισμένους όγκους να εξαφανίζονται.


 Ο Benjamin δήλωσε ότι οι ερευνητές κατόρθωσαν να δείξουν ότι τα δυο γνωστά φάρμακα οδηγούν σε πιο βαθιά επίδραση στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων σε σχέση με το καθένα μόνο του. Τα στοιχεία της έρευνας στηρίζουν την ανάπτυξη συνδυαστικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.


 Πηγές: Science Advances /iatronet.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»