Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σύμμαχος για τους ασθενείς με άσθμα ο φαρμακοποιός

6/3/2018 10:51:06 πμ
Η οργάνωση «Asthma UK» εξυψώνει την αξία του φαρμακοποιού στη διαχείριση ασθενών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η βρετανική οργάνωση «Asthma UK» εξυψώνει την αξία του φαρμακοποιού στη διαχείριση ασθενών με άσθμα, τονίζοντας τα πλεονεκτήματα που έχει η αναζήτηση βοήθειας στο φαρμακείο.


Η Asthma UK εργάζεται για τη μείωση των κρουσμάτων άσθματος και την οριστική θεραπεία του, χορηγώντας παγκόσμιες έρευνες, διεξάγοντας καμπάνιες ενημέρωσης και υποστηρίζοντας ασθενείς προκειμένου να μειώσουν τις κρίσεις.


Στον ιστότοπό της «www.asthma.org.uk», σε ένα άρθρο με τίτλο «Make the most of your pharmacist» (Αξιοποίησε το φαρμακοποιό σου), η οργάνωση συμβουλεύει τους ασθενείς να αναζητούν βοήθεια, συμβουλές και υποστήριξη από το φαρμακοποιό τους:

«Οι φαρμακοποιοί είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας, που μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με πολλές καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. […] Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το άσθμα σας ή εάν αισθάνεστε ότι το άσθμα σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή που θέλετε, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε κοινοτικό φαρμακείο και να συζητήσετε με τον φαρμακοποιό».


Σε πρακτικό επίπεδο, ως πρώτο και σπουδαίο πλεονέκτημα αναφέρεται το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κλείσεις ραντεβού, καθώς και ότι τα φαρμακεία λειτουργούν σε ευρύτερο ωράριο από αυτό των γενικών γιατρών και ότι πολλά φαρμακεία διαθέτουν ιδιαίτερους χώρους για συμβουλευτική.


Σε επιστημονικό επίπεδο, επισημαίνεται στο άρθρο ότι οι ασθενείς μπορούν να ρωτήσουν το φαρμακοποιό τους για οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που λαμβάνουν, πόσω μάλλον αν έχουν ανησυχίες σχετικά με παρενέργειες, καθώς και για τη σωστή χρήση της συσκευής εισπνοών.


Πιο αναλυτικά, οι ασθενείς στη Μεγάλη Βρετανία (εκτός από τη Σκωτία) έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση μιας συγκεκριμένης δωρεάν υπηρεσίας: μια 20λεπτη συνάντηση με το φαρμακοποιό τους, προκειμένου να διατυπώσουν απορίες σχετικά με τα φάρμακά τους (π.χ. να μάθουν περισσότερα για ένα καινούριο φάρμακο, πώς λειτουργούν κτλ.), να συζητήσουν τυχόν ανησυχίες και να ζητήσουν βοήθεια για τη λήψη τους ή για την αντιμετώπιση/διαχείριση των ανεπιθύμητων ενεργειών.


Όσο για τη χρήση συσκευής, η Οργάνωση εξηγεί ότι ο φαρμακοποιός έχει τη γνώση να ελέγξει αν ένας ασθενής χρησιμοποιεί σωστά τη συσκευή για εισπνοές (inhaler), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το φάρμακο λαμβάνεται σωστά, άρα είναι αποτελεσματικό και οδηγεί στην καλή διαχείριση του άσθματος: «Πιστεύετε ότι η τεχνική σας είναι σωστή; Μπορεί να εκπλαγείτε. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε επί χρόνια το ίδιο φάρμακο, ίσως έχετε αναπτύξει κάποιες λανθασμένες τεχνικές. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα πλήρη οφέλη από την αγωγή τους και οι συμβουλές του φαρμακοποιού για το πώς χρησιμοποιείτε τη συσκευή σας μπορεί να κάνουν τη διαφορά», αναφέρεται στο άρθρο.


Συμπληρώνει τέλος το άρθρο ότι οι φαρμακοποιοί είναι οι κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας για την υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος αλλά και στη διαχείριση του βάρους (το κάπνισμα και τα επιπλέον κιλά θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες στα συμπτώματα του άσθματος), καθώς μπορούν να προτείνουν μεθόδους και σχετικές υπηρεσίες αλλά και να συμβουλέψουν σχετικά με τα κατάλληλα σκευάσματα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας