Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Συμφωνία - σταθμός για τα νεώτερης γενιάς φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C

22/6/2017 10:20:18 πμ
Περισσότεροι πολίτες της χώρας αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συμφωνία - «σταθμός» για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες υψηλού κόστους υπεγράφη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.


Η συμφωνία αφορά τα νεώτερης γενιάς (καινοτόμα)φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, στα οποία πλέον θα έχει πρόσβαση πενταπλάσιος αριθμός ασθενών, καθώς επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, άρα ο ΕΟΠΥΥ πλέον θα τα αποζημιώνει και σε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου (μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε αυτά τα φάρμακα μόνο για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C).


Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εντατικής διαβούλευσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν αυτά τα φάρμακα κι έτσι είναι δυνατή η διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία αλλά και το δημόσιο συμφέρον! Καθώς εντάσσονται πλέον σε θεραπεία περισσότεροι ασθενείς, περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, ενώ παρέχεται ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.


Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την Πολιτεία, που ευνοούν την επίτευξη των παρακάτω στρατηγικών στόχων:

  • την πρόσβαση 5πλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες
  • την ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες των ασθενών όχι μόνο στα πρώιμα στάδια της νόσου αλλά και με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).
  • την εναρμόνιση της Ελληνικής Πολιτείας με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

 

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μια προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.


«Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενίσχυσε θεσμικά τη λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, αλλά και των μελών της Επιτροπής διαπραγμάτευσης και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ», αναφέρεται συμπληρωματικά στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είναι ανεξάρτητη, υπαγόμενη στον ΕΟΠΥΥ, και συμβάλλει με τα άλλα τμήματα του Οργανισμού στις εκσυγχρονιστικές δράσεις που σχεδιάζει και εφαρμόζει η διοίκηση, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.»

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών