Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στον αέρα προσωπικά δεδομένα των ασθενών, καταγγέλλει το ΦΑΝΙΕ

24/6/2015 11:50:04 πμ
Οι παράνομες πρακτικές που ακολουθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Σε μια αρκετά σοβαρή καταγγελία προχώρησαν οι διευρυμένοι φαρμακοποιοί, μέλη του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου αποδίδοντας το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων σε συμπεριφορές των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς οι εταιρείες επιδιώκουν τον έλεγχο της διάθεσης των προϊόντων με την υιοθέτηση πλαφόν φαρμάκων ανά φαρμακείο, τον έλεγχο πωλήσεων φαρμάκων ανά φαρμακείο και με την αναζήτηση και απαίτηση προσωπικών στοιχείων Ελλήνων πολιτών, ασθενών.

"Το τελευταίο διάστημα Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν γίνει μάρτυρες αντιεπαγγελματικών ενεργειών που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Στην πράξη έχουν ενταθεί τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με την διάθεση κάποιων σκευασμάτων τους. Οι εν λόγω εταιρείες αυθαίρετα και χωρίς δικαίωμα «αποφασίζουν» δια μέσου των υπαλλήλων τους και με αδιευκρίνιστα στοιχεία τη διάθεση ή μη των προϊόντων τους.

Μάλιστα επιβάλλουν λογική πλαφόν που δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τις ανάγκες των φαρμακείων και των ασθενών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για απαραίτητα σκευάσματα όπως ινσουλίνες, φάρμακα για σοβαρές ψυχικές διαταραχές, ενέσεις για σοβαρή οστεοπόρωση και για τον προστάτη, των οποίων η έλλειψη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο οι φαρμακοποιοί να αναγκαζόμαστε να εκτελούμε μερικώς τις συνταγές γιατί δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποσότητα και το φάσμα των φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής.

Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζεται ένα ακόμα παράλογο όσο κι εξοργιστικό φαινόμενο - απαίτηση των πολυεθνικών εταιρειών, ήτοι να αποστέλλονται τα προσωπικά δεδομένα των πελάτων μας προκειμένου να μας χορηγήσουν τα σκευάσματα, εξαναγκάζοντάς μας να παραβούμε ευθέως τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. καλεί τα μέλη του να ενημερώνουν άμεσα για τέτοια περιστατικά και δηλώνει ότι προτίθεται να λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία εναντίον όσων βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών μας και εμποδίζουν εμάς τους ιδίους να ασκήσουμε σωστά το επάγγελμά μας. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να ορίζεται από αδήλωτα συμφέροντα αυτών που ρυθμίζουν την αγορά εν αγνοία του κράτους", σύμφωνα με το ΦΑΝΙΕ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας