Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στο ευρωκοινοβούλιο η χάραξη εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο

31/1/2017 9:13:33 πμ
Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και στον τομέα του φαρμάκου στη χώρα μας έγινε αντικείμενο συζήτησης και στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Με θέμα: «Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα – Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο» (Restoring the Health Care of Greece – Solutions for a better tomorrow) πραγματοποιήθηκε διακομματική θεσμική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017. 


Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η χάραξη εθνικής στρατηγικής με επίκεντρο τον ασθενή, αλλά και τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής, συμβάλλει στην οικοδόμηση δίκαιων, βιώσιμων και αποτελεσματικών Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, στην υπεράσπιση της κοινωνικής και δημοκρατικής παράδοσης της Ευρώπης, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε κοινή κατανόηση των προβλημάτων του χώρου της υγείας και του φαρμάκου, με κυρίαρχο την έλλειψη επαρκούς προϋπολογισμού για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Συναίνεσαν όλοι στην αναγκαιότητα εφαρμογής δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή και χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης, η εφαρμογή Μητρώων Ασθενών (Registries), η προοπτική εύρεσης και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών-Horizon scanning, και ο έλεγχος όγκου ζήτησης φαρμάκων.


Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε τη συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην εθνική οικονομία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης, τις νέες θέσεις εργασίας και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της στενής συνεργασίας ελληνικών και διεθνών εταιρειών, μέσα από την οποία διαμορφώνεται μια ενιαία και ισχυρή βιομηχανία αλλά και τις ευκαιρίες περισσότερων επενδύσεων σε Κλινική Έρευνα.

Τέλος, επικρότησε την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας, που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, θα προασπίσουν τη Δημόσια Υγεία και θα δώσουν ανάσα στον κλάδο, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.


Την εκδήλωση φιλοξένησαν από κοινού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κύρτσος και η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Εύα Καϊλή. Τη συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείο Υγείας, κ. Γιάννης Μπασκόζος, και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο καθηγητής του LSE, κ. Πάνος Καναβός, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών «Θετική Φωνή» κ. Νίκος Δέδες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) κ. Sylvain Giraud, η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, κα Rabia Khan και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης. Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Tamsin Rose (Policy Analyst).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη