Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στήριξη γονέων με μικρά μωρά

18/9/2013 5:52:21 μμ
Πρόταση του Π.Φ.Σ. για συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ στα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Τη στήριξη των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, που μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου και των φοροεπιδρομών τολμούν να φέρουν στον κόσμο παιδιά, έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει την πρότασή του για τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας. Αφού θέλουν να τα παρέχουν και από τα σούπερ μάρκετ, ας το κάνουν, αλλά τουλάχιστον ας εισακούσουν τους φαρμακοποιούς που έχουν προσωπική σχέση με τους πολίτες και «ακούν» τις ανάγκες της κοινωνίας.


Η πρόταση του Π.Φ.Σ. που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας, ?δωνις Γεωργιάδης, από την έλευσή του στη θέση του υπουργείου Υγείας, του δίνει τη δυνατότητα να κάνει δύο καλά με μία κίνηση: Να στηρίξει τους νέους γονείς μέσω της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ στην αγορά της φόρμουλας για βρέφη από 0 μέχρι 6 μηνών (πρώτη βρεφική ηλικία), και ταυτόχρονα τον περιορισμό της πολυφαρμακίας ειδικά σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά.


Ουδεμία κίνηση έχει γίνει μέχρι στιγμής προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά οι φαρμακοποιοί δεν πρέπει να σταματούν ποτέ να προτείνουν αυτά που είναι πρώτα απ? όλα προς το συμφέρον του κόσμου που υποφέρει. Ας θυμηθούμε τι αναφέρει η πρόταση του Π.Φ.Σ.:

  1. Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να χορηγεί σε ασφαλισμένους - νέους γονείς τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας κατόπιν έκδοσης ειδικής γνωμάτευσης παιδιάτρου ή νεογνολόγου, αντίστοιχη αυτής που εκδίδεται για τη χορήγηση αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη. Οι βρεφικές τροφές (γάλατα) α΄ βρεφικής ηλικίας (0-6 μηνών) διατίθενται πλέον τόσο από τα φαρμακεία όσο και από τα σούπερ μάρκετ. Οποιαδήποτε αλλαγή δεν θίγει την δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων αυτών και από τα σούπερ μάρκετ.
  2. Επί της συσκευασίας κάθε προϊόντος επικολλάται αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητας εις διπλούν, με διπλό barcode, όπως ακριβώς στα φάρμακα και στα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη.
  3. Η τιμή αποζημίωσης των προϊόντων καθορίζεται από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ και προκύπτει μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών, ως μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη των 27 χωρών, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στα φάρμακα.
  4. Η τιμή αποζημίωσης αναθεωρείται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ή όποτε το υπουργείο κρίνει ότι προκύπτει ανάγκη αλλαγής τιμών.
  5. Η ανωτέρω διαδικασία συνταγογράφησης ισχύει για βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών και καλύπτει έως τρεις (3) συσκευασίες των 900 γραμμαρίων μηνιαίως ή έξι (6) των 450 γραμμαρίων μηνιαίως.

 

Ο ασφαλισμένος καταβάλλει το 50% (ή 60%) της αξίας των προϊόντων αυτών και το υπόλοιπο ποσό ο ΕΟΠΥΥ.

Παρατηρήσεις

  1. Ο καθορισμός της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει την αγορά των προϊόντων αυτών σε συμπίεση των τιμών προς όφελος και των γονέων που δεν επιθυμούν ή δεν φροντίζουν να τα συνταγογραφήσουν και τα προμηθεύονται καταβάλλοντας εξ ιδίων τη δαπάνη.
  2. Βοηθούνται τα νέα ζευγάρια στην αντιμετώπιση ζωτικών οικονομικών αναγκών.
  3. Εκδηλώνεται η έμπρακτη συμβολή της πολιτείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
  4. Η δαπάνη που προκύπτει ως επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ, δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ μηνιαίως και μπορεί να ισοσκελιστεί με αντίστοιχη αύξηση κατά 10% της συμμετοχής του ασφαλισμένου κατά την αγορά αντιβιοτικών, επιτυγχάνοντας συγχρόνως και αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης του ΕΟΠΥΥ και συμβολή στην αποφυγή χρήσης αντιβιοτικών χωρίς σοβαρό λόγο.

 

Ας σημειωθεί ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό και επικοινωνιακό πρόβλημα, εξαιτίας αυτής της αύξησης συμμετοχής ασφαλισμένων κατά 10%, διότι τα αντιβιοτικά δεν χορηγούνται σε μόνιμη βάση, ούτε σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς κ.ά., όπως συμβαίνει με τα φάρμακα των διαβητικών, υπερτασικών κ.ά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν νοείται διανομή ΦΥΚ χωρίς αυτά, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης