Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στήριξη από ΕΕ και ΠΟΥ για τον "εκβιασμό" της Roche ζητάει ο Α. Ξανθός

2/11/2017 8:31:01 μμ
Διεθνοποιείται το μέτωπο υπ. Υγείας-ΣΦΕΕ για τα καινοτόμα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Επίτροπο Υγείας, V. Andriukaitis και τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, S. Jakab, απέστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στόχος είναι να τους ενημερώσει για την απόφαση της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche να ζητήσει να αποσυρθεί από τη θετική λίστα- με αίτημα να μπει στην αρνητική- σκεύασμα για το μεταστατικό μελάνωμα και με το σκεπτικό ότι η τιμή του (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend φάρμακα), δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία.

Στην επιστολή του ο κ. Ξανθός αναφέρει πως «τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και αφορούν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τις παρενέργειες των μέτρων λιτότητας στη φαρμακευτική αγορά, επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα και σταθερότητα στη ροή πληρωμών και την τήρηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές μας. Έχουμε ταυτόχρονα δρομολογήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές (ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, κλπ) που αναμένεται να έχουν θετικά αποτελέσματα στην ορθολογικότερη αξιοποίηση της, όντως πολύ οριακής, δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό που απαιτεί η εταιρεία είναι να πάρουμε πίσω τα πρόσφατα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία αναμφισβήτητα επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη».


Ο υπουργός Υγείας, όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, τονίζει πως η κυκλοφορία νέων φαρμάκων για σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές, δεν μπορεί να εξαρτάται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, από το business plan της κάθε πολυεθνικής, αλλά από γενικούς κανόνες και ρυθμίσεις που κάθε συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να θέτει για να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις σύγχρονες θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.


Ο κ. Ξανθός θεωρεί πως αυτού του τύπου οι μονομερείς ενέργειες και οι καταφανώς εκβιαστικές συμπεριφορές, πλήττουν βαθύτατα την ιδέα της αξιόπιστης διαπραγμάτευσης (σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο ) ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στα κράτη –μέλη της ΕΕ και υπονομεύουν τις αναγκαίες σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους.


Σημειώνεται πάντως ότι με νεότερη ανακοίνωσή της η εταιρεία Roche  αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του ογκολογικού σκευάσματος Cotellic (cobimetinib) σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον Ε.Ο.Φ. Δείτε τη νεότερη απόφαση της εταιρείας εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Και διευρύνει τις δυνατότητές της μέσω συνεργασιών και εξαγορών






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό