Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Στην τελική ευθεία το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

4/12/2015 9:08:57 πμ
Την Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η αρμόδια Επιτροπή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Εκτός απροόπττου την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών φαρμάκων προκειμένου να εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων. Να σημειωθεί εδώ ότι τηνπερασμένη εβδομάδα τα μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν επί δύο ημέρες συνέχεια- προκειμένου να διορθώσουν λάθη με στόχο να εξαλειφθούν στρεβλώσεις και να εκδοθεί κάποια στιγμή την ερχόμενη εβδομάδα το δελτίο τιμών φαρμάκων με υπογραφή του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού.

Συνολικά έχουν κατατεθεί 78 ενστάσεις από ελληνικές και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες με μέσο όρο 3 φάρμακα που απαιτούν διορθώσεις.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το νέο δελτίο θα περιλαμβάνει μειώσεις στην πλειοψηφία του, αλλά και κάποιες διορθώσεις (με τιμές ελαφρά προς τα πάνω) για όσα φάρμακα είχαν αδικηθεί και κυκλοφορούσαν στην αγορά με λάθος τιμές.

Η γενική ανακοστολόγηση αναμένεται να υλοποιηθεί στις αρχές του καινούριου χρόνου, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες.

Κατάργηση της προστασίας


Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καταργείται η προστασία στα off patent και στα γενόσημα από τις επόμενες ανατιμολογήσεις. Κυκλοφόρησε ήδη το ΦΕΚ με την κατάργηση της προστασίας των τιμών σε off patent και γενόσημα που κυκλοφορούσαν με τιμές κάτω των 12 ευρώ και 7,8 ευρώ αντίστοιχα.

Το μέτρο αυτό σύμφωνα με τις καταγγελλίες των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακευτικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει μεγάλη ναστάτωση στην αγορά αφού οι τιμές στα παλιά δοκιμασμένα φάρμακα μειώνονται ται δραματικά, απορρυθμίζεται η αγορά, ενώ ένας υγιής κλάδος που προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία, στοχοποιείται για πολλοστή φορά και είναι έτοιμος για να αφανισθεί.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ