Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στην Ελλάδα ήρθε πιο αποτελεσματική θεραπεία για το μελάνωμα

22/5/2017 11:00:45 πμ
Ο συνδυασμός κομπιμετινίμπης και βεμουραφενίμπης προσφέρει μεγαλύτερο όφελος για στους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Νέα θεραπεία για το ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα είναι πλέον διαθέσιμη και πολίτες της Ελλάδας, η οποία αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρόκειται για το συνδυασμό κομπιμετινίμπης και βεμουραφενίμπης και απευθύνεται σε ενήλικες ασθενείς με μελάνωμα που φέρει τη μετάλλαξη BRAF V600.


Η κομπιμετινίμπη είναι αναστολέας της πρωτεΐνης MEK. Στο συγκεκριμένο τύπο μελανώματος, παράγεται μια μη φυσιολογική μορφή της πρωτεΐνης BRAF, η οποία ενεργοποιεί την πρωτεΐνη MEK, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου, λόγω του μη ελεγχόμενου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Η κομπιμετινίμπη δρα εμποδίζοντας την ενεργοποίηση της ΜΕΚ, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Η βεμουραφενίμπη είναι αναστολέας της BRAF, ο πρώτος που έλαβε έγκριση το 2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.


Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης φάσης III coBRIM, κατά την οποία ασθενείς με μη προ-θεραπευμένο θετικό στη μετάλλαξη BRAF V600 προχωρημένο μελάνωμα έζησαν για πάνω από ένα έτος χωρίς επιδείνωση της νόσου, καταστέλλοντας πιο αποτελεσματικά την ανάπτυξη του καρκίνου, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με βεμουραφενίμπη που στη μελέτη έδωσε 7,2 μήνες χωρίς επιδείνωση της νόσου.

Επίσης, οι αντικειμενικές ανταποκρίσεις της συνδυαστικής θεραπείας έφτασαν το 70% και η μέση συνολική επιβίωση πλησίασε τα 2 χρόνια, έναντι 50% και 17,4 μήνες για τη μονοθεραπεία.


Όσο για το προφίλ ασφαλείας της θεραπείας, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναστρέψιμες και εύκολα διαχειρίσιμες και περιλαμβάνουν: διάρροια, εξάνθημα, ναυτία, πυρετό, ευαισθησία στον ήλιο, ηπατικές εργαστηριακές ανωμαλίες, αυξημένη κρεατινική φωσφοκινάση και έμετο.


Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γκόγκα «η συνδυαστική θεραπεία με κομπιμετινίμπη και βεμουραφενίμπη πιστεύεται ότι αποτελεί το επόμενο βήμα στη θεραπεία του θετικού στη μετάλλαξη BRAF V600 μεταστατικού μελανώματος, καθώς ο διπλός αποκλεισμός του μονοπατιού MAPK με έναν αναστολέα ΜΕΚ και έναν αναστολέα BRAF φαίνεται πως παρέχει ισχυρότερη αναστολή της ογκογόνου σηματοδότησης, σε σχέση με το BRAF αποκλεισμό μόνο, και συνεπώς μεγαλύτερο όφελος για τον ασθενή».

Η νόσος σε αριθμούς

Τα τελευταία 30 χρόνια τα περιστατικά της νόσου αυξάνονται με σταθερό ρυθμό, θέτοντας επιτακτική την ανάγκη για νέες πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Παγκοσμίως η νόσος προσβάλλει 232.000 κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των δερματικών καρκίνων, αλλά υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 75% των θανάτων που σχετίζονται με δερματικά νεοπλάσματα. Το μελάνωμα με μετάλλαξη BRAF V600 εμφανίζεται στο 30-70% των περιστατικών της νόσου.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους