Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στατίνες: Υπάρχουν ασθενείς που δεν τις ανέχονται

7/4/2017 9:55:22 πμ
Μήπως οι ασθενείς αυθυποβάλλονται;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι στατίνες, τα γνωστά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης, έχουν αποδείξει ότι είναι από τα πιο σημαντικά φάρμακα στην καρδιολογία, καθώς έχουν μειώσει τα καρδιακά επεισόδια κατά 25-30%, ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.


Ωστόσο υπάρχει ένα ποσοστό 5-22% ασθενών που δεν ανέχεται τις στατίνες και παρουσιάζει μυαλγίες και έντονη μυϊκή αδυναμία. Αυτό όμως που εγείρει ερωτήματα είναι ότι αρκετοί από τους ασθενείς αυτούς δεν παρουσιάζουν αύξηση της κρεατινικής κινάσης, ενός ενζύμου που απελευθερώνεται από τη φλεγμονή ή την καταστροφή των μυών. 'Αρα τι πραγματικά συμβαίνει;

Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, ποσοστό 26,5% ασθενών που έλαβαν placebo πιστεύοντας ότι είναι στατίνες, εμφάνισαν μυαλγίες ή μυϊκή αδυναμία, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί η «δυσανεξία» στις στατίνες να είναι αποτέλεσμα αυθυποβολής.


Παράλληλα, άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών (105.322 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα) υποστήριξε ότι όσοι καρδιοπαθείς δεν λάμβαναν στατίνες στη σωστή δοσολογία για λόγους μη ανοχής, εμφάνισαν περισσότερα εμφράγματα και καρδιακούς θανάτους σε σχέση με όσους λάμβαναν κανονικά την αγωγή τους με στατίνες.


Συνεπώς, οι στατίνες είναι τόσο σημαντικές για την καρδιακή υγεία που καλό θα ήταν να αποφεύγεται η διακοπή τους από τους ασθενείς με δυσανεξία (οι οποίοι μπορεί και να αυθυποβάλλονται). Μια συμβουλή είναι να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι λήψης, π.χ. σε άλλες μορφές, πριν ληφθεί η απόφαση διακοπής τους. 

Πληροφορίες από ygeia.tanea.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 21 χιλιάδες ασθενείς στην Κίνα
Υπονόησε ότι έπρεπε να είχαν ενημερώσει τους ασθενείς εδώ και 2 χρόνια






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της