Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Στατίνες και Αλτσχάιμερ: Πώς συνδέονται;

14/12/2016 12:53:57 μμ
Νέα μελέτη αναδεικνύει άλλο ένα όφελος των δημοφιλών φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι στατίνες, τα δημοφιλή φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης, φαίνεται πως μπορούν να δρουν προστατευτικά ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ!


Σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση σε δείγμα 400.000 ασθενών που διεξήγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) στο Λος 'Αντζελες, η τακτική λήψη στατινών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.


Αναλυτικά, η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, που λάμβαναν στατίνες είτε καθημερινά είτε σποραδικά. 

Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή λήψη συνδέεται με 12% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ στους άνδρες και 15% μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ στις γυναίκες, σε σύγκριση με άτομα του ίδιου φύλου που έπαιρναν το φάρμακο σπανιότερα.

Παρατηρήθηκαν επίσης μικρές διαφορές ανάλογα με τον τύπο στατίνης και το φύλο των συμμετεχόντων, με τη συμβαστατίνη να μειώνει τον κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες, την ατορβαστατίνη, την πραβαστατίνη και τη ροσουβαστατίνη να τον μειώνουν κυρίως στις γυναίκες.


Η θετική επίδραση των στατινών μπορεί να οφείλεται, κατά την εκτίμηση των επιστημόνων, στην καλή αιμάτωση του εγκεφάλου που προσφέρουν οι στατίνες, καθώς η περίσσεια χοληστερόλης προκαλεί στενώσεις σε όλα τα αγγεία του σώματος, επομένως και σε αυτά του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη ροή του αίματος.


Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Neurology.


Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Πολιτικών & Οικονομικών της Υγείας του USCJulie Zissimopoulos, ανέφερε: «Οι στατίνες ίσως μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να αναπτύξουν τη νόσο. Ο κατάλληλος τύπος στατίνης για το κατάλληλο άτομο την κατάλληλη χρονική στιγμή μπορεί να αποτελέσει ένα σχετικά οικονομικό μέσο μείωσης της επιβάρυνσης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ».

Ο αντίποδας

Η έρευνα δεν έβγαλε αντίστοιχα πορίσματα για τους συμμετέχοντες που ανήκαν σε διαφορετικές φυλές, π.χ. σε άτομα της μαύρης φυλής, γεγονός που προκαλεί κάποια αμφισβήτηση για τα ευρήματά της.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι στατίνες δεν επέφεραν κάποια βελτίωση σε ασθενείς που ήδη είχαν προσβληθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


Συμπερασματικά, όσοι λαμβάνουν στατίνες για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης, ενδεχομένως και να προστατεύονται από τη νευροεκφυλιστική νόσο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε τις στατίνες προληπτική θεραπεία του Αλτσχάιμερ.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται “on demand”
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»