Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη οι φαρμακοποιοί έχουν το 100% των φαρμακείων τους

27/12/2017 2:48:11 μμ
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος απαντά στην κυβέρνηση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεν ισχύει στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη αυτό το «κατασκεύασμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (Φ.Σ.Α.), Κωνσταντίνος Λουράντος σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων που ορίζεται από την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υγείας.


«Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία κ.ά. οι φαρμακοποιοί έχουν το 100% των φαρμακείων τους», υποστήριξε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στο skai fm και στο real fm ο πλέον ειδικός, καθώς έχει δώσει πολλές μάχες για το ιδιοκτησιακό από τη θέση του προέδρου του Φ.Σ.Α. και του Π.Φ.Σ., και στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών.


Η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων υφίσταται, κατά τον ίδιο, μόνο σε ανατολικές και βορινές χώρες της Ευρώπης, όπου υπάρχει ανεπαρκής πρόσβαση των πολιτών, τα φαρμακεία είναι λίγα κτλ. Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε μάλιστα και στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ουγγαρίας, όπου νομοθετήθηκε η λειτουργία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς. Όμως, αυξήθηκε τόσο πολύ η φαρμακευτική δαπάνη, ως αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών εταιρειών φαρμακείων που ιδρύθηκαν, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και να ορίσει υποχρεωτικά το 51% της εταιρείας φαρμακείου να ανήκει σε φαρμακοποιό. 

Φαρμακεία – εκλογικά κέντρα

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις παλαιότερες έντονες αντιδράσεις του Κωνσταντίνου Λουράντου απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη, ο Κ. Λουράντος διευκρινίζει και ξεκαθαρίζει: «Δεν είπα ποτέ ότι τα φαρμακεία θα γίνουν εκλογικά κέντρα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εναντίον της κυβέρνησης, εναντίον οποιασδήποτε κυβέρνησης».


Εξακολουθεί δε να πιστεύει ότι τα φαρμακεία μπορούν να γίνουν εκλογικά κέντρα, με την έννοια ότι μπορούν να διαμορφώνουν απόψεις, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι: «Διατηρώ την πλήρη ελευθερία να ψηφίζω όποιον κρίνω και να μην είμαι πίσω από κανένα κόμμα».


Για τη σημερινή λοιπόν κυβέρνηση ο κ. Λουράντος έχει επίσης πολλά να καταγγείλει: Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στους φαρμακοποιούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς το φαρμακείο, ότι δεν θα μπουν στα σούπερ-μάρκετ τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ότι θα έρθει ευημερία στο φαρμακείο και θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές. «Η σημερινή κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Ό,τι έχω εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, έχω εναντίον και της σημερινής. Καμία από τις δεσμεύσεις της δεν υλοποιείται», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α., ο οποίος έδειξε έτοιμος να αντιδράσει δυναμικά και πάλι ενάντια στην όποια απόπειρα ανοίγματος του επαγγέλματος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Θ. Κουτσούκης: «Μας έδωσαν τα εμβόλια Covid-19 που δεν αφορούν κανέναν πλέον»
Τα ουσιαστικά ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο καταγράφει ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λάρισας