Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαρότατη παρενέργεια της ζιπρασιδόνης αναφέρει ο FDA

15/12/2014 10:17:42 πμ
Ζητά να προστεθεί στα φύλλα οδηγιών των σκευασμάτων ζιπρασιδόνης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 



 

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) βάζει στο μικροσκόπιο τη ζιπρασιδόνη, αντιψυχωσικό φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής Ι και ζητά να προστεθεί στις παρενέργειές της η «αντίδραση φαρμάκου με ηωσινοφιλία» (Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms – DRESS).


 

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρότατη και δυνητικά θανατηφόρα δερματική αντίδραση (εξάνθημα) που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πυρετός, η διόγκωση λεμφαδένων, φλεγμονή οργάνων όπως είναι το ήπαρ, τα νεφρά, οι πνεύμονες, η καρδιά και το πάγκρεας, καθώς και ηωσινοφιλία.


 

Ασθενείς που λαμβάνουν ζιπρασιδόνη και εμφανίσουν πυρετό ή εξάνθημα και πρήξιμο στους λεμφαδένες θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια και να διακόψουν τη θεραπεία.

 


Ο FDA κατέληξε σε αυτή την οδηγία μετά την εξέταση 6 περιστατικών ασθενών, οι οποίοι εμφάνισαν συμπτώματα, όπως εξάνθημα, πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και φλεγμονή οργάνων, 11 και 30 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας με ζιπρασιδόνη. Προς το παρόν θάνατοι που να συνδέονται με τη χρήση του φαρμάκου ακόμα δεν έχουν αναφερθεί.


 

Μετάφραση από www.fda.gov

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Λίλιαν Ατσάλη, Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΆ Παθολογικής Κλινικής του Metropolitan General εξηγεί πώς λειτουργούν
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month