Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σοβαρές διαστάσεις παγκοσμίως λαμβάνει η γονόρροια

7/7/2017 12:25:40 μμ
Σε ποια αντιβιοτικά έχει αναπτυχθεί ανθεκτικότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ισχυρό βακτήριο Neisseria gonorrhoea

Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, η λεγόμενη γονόρροια ή βλεννόρροια, λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).


Η γονόρροια οφείλεται σε ένα βακτήριο (Neisseria gonorrhoea), το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα έξυπνο, καθώς αναπτύσσει ανθεκτικότητα σε κάθε νέα κατηγορία αντιβιοτικών, άρα η θεραπεία της μπορεί να καταστεί από δύσκολη έως και αδύνατη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του τομέα ανθρώπινης αναπαραγωγής του Οργανισμού δρ Τεοντόρα Γι, ήδη σε ανεπτυγμένες χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, Ισπανία) έχουν βρεθεί τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ασθενών, η θεραπεία των οποίων είναι αδύνατη με οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα αντιβιοτικά.


Συγκεκριμένα, από την έρευνα που έκανε ο Π.Ο.Υ. σε 77 χώρες, διαπίστωσε:

  • πολύ εκτεταμένη ανθεκτικότητα στη σιπροφλοξασίνη (στο 97% των χωρών βρέθηκαν στελέχη βακτηρίων ανθεκτικά σε αυτό το αντιβιοτικό)
  • συνεχώς αυξανόμενη ανθεκτικότητα στην αζιθρομυκίνη (στο 81% των χωρών)
  • αναδυόμενη αντοχή στην υπάρχουσα θεραπεία τελευταίας καταφυγής, τις κεφαλοσπορίνες ευρέος φάσματος (66%). 

Νέα αντιβιοτικά

Καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθεί πόσο θα διαρκέσει η ισχύς των κεφαλοσπορινών απέναντι στο βακτήριο της γονόρροιας, δεδομένου ότι ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται αντοχή, το αίτημα για νέα σκευάσματα είναι υπαρκτό. Στο στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης βρίσκονται αυτή τη στιγμή μόνο τρία υποψήφια νέα φάρμακα κατά της γονόρροιας (solithromycin, zoliflodacin και gepotidacin), με το πρώτο να έχει ολοκληρώσει κλινική δοκιμή φάσης 3, ενώ τα άλλα δύο έχουν φθάσει στο τέλος της φάσης 2.


Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών για τη γονόρροια δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις φαρμακευτικές εταιρείες, επειδή η θεραπεία λαμβάνεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. 

Λύσεις

Οι λύσεις πρέπει να εστιάσουν στην πρόληψη, αφού οι τρόποι θεραπείας δεν φαίνεται να επαρκούν ούτε λύνουν το πρόβλημα της σοβαρής εξάπλωσης της νόσου.

Πρόληψη της γονόρροιας γίνεται πρώτα και κύρια με τη χρήση προφυλακτικού και κατά τον Π.Ο.Υ. απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, αλλά και με την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν ακόμη φθηνά και γρήγορα διαγνωστικά τεστ.


Υπενθυμίζεται ότι η γονόρροια δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, που συνεπάγεται μεγάλο αριθμό πασχόντων χωρίς διάγνωση που μεταδίδουν τη νόσο σε άλλους…

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της