Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σκληρή απάντηση του υπουργείου Υγείας για τα ΓΕΔΙΦΑ

25/5/2016 3:17:01 μμ
Αφορμή οι δηλώσεις του προέδρου του Φ.Σ. Ρεθύμνου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Απάντηση στα όσα υποστήριξε πρόσφατα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, έδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου έχει υπογραμμίσει πως η Ελλάδα είναι η χώρα που Παγκοσμίως διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα φαρμακείων σε αναλογία κατοίκων, τονίζοντας πως και στο Ρέθυμνο υπάρχουν συνολικά 68 φαρμακοποιοί που διαχειρίζονται 63 φαρμακεία. Η πυκνότητα σε αναλογία με τους κατοίκους, κατέληξε είναι σαφώς μεγαλύτερη από τον αριθμό των super market, που σχεδιάζεται να γίνουν μεταξύ άλλων τα σημεία πώλησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

«Το επιχείρημα ότι αυτό γίνεται για να μπορούν να βρίσκουν ευκολότερα τα συγκεκριμένα φάρμακα οι πολίτες δεν ευσταθεί, αφού στη χώρα μας και στο Ρέθυμνο, τα φαρμακεία είναι πάρα πολλά σε αριθμό και η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη σε κάθε περιοχή. Επιπλέον, η διάθεση των φαρμάκων σε άλλα σημεία πώλησης από τον Ιανουάριο του 2017 φέρνει και απελευθέρωση της ανώτατης τιμής κάτι που δείχνει σαφώς σε τι αποσκοπούν. Είμαστε αντίθετοι με τη διάθεση των φαρμάκων εκτός φαρμακείων γιατί τα φάρμακα είναι φάρμακα. Ήδη έχουν απελευθερωθεί κατηγορίες όπως τα βρεφικά γάλατα και τα συμπληρώματα διατροφής. Όλα αυτά ξεκίνησαν από το 2012 με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εναρμονιστεί πλήρως με αυτό, παρΆ όλο που ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ένα χρόνο ακριβώς πριν έλεγε τα αντίθετα από αυτά που υλοποιεί σήμερα. Εκτός λοιπόν από το θεσμικό και το τεχνικό κομμάτι υπάρχει και το πολιτικό».

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ανησυχία τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για την βιωσιμότητα των φαρμακείων, έχει προκαλέσει η εξέλιξη αυτή, αφού όπως ανέφερε ο κ. Βαρδιάμπασης, είναι ορατός και ο κίνδυνος για «λουκέτα» σε φαρμακεία σε όλη τη χώρα αλλά και στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου, στο Ρέθυμνο το 80% του τζίρου ενός μέσου φαρμακείου, προέρχεται από τον ΕΟΠΠΥ, ο οποίος όμως παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές που ξεπερνούν μάλιστα τους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, το 20% του τζίρου που ενισχύει τη ρευστότητα στα φαρμακεία και επιτρέπει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, προέρχεται από τα συγκεκριμένα φάρμακα που αν διατίθενται εκτός φαρμακείων, θα στερήσουν ένα ζωτικής σημασίας τμήμα της ρευστότητάς από τα φαρμακεία. «Το 20% αυτό, που είναι η ρευστότητα που μας κρατάει ανοιχτούς είναι πολύ σημαντικό. Αν φύγουν αυτά, το φαρμακείο είναι έρμαιο και φυσικά είναι ορατός ο κίνδυνος για λουκέτα» ανέφερε ο κ. Βαρδιάμπασης.

Κ. ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, πρόσθεσε πως παράλληλα δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και το ζήτημα της δημόσιας υγείας. «Στο Ρέθυμνο, θεωρώ ότι ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό και αυτό δεν μας ανησυχεί. Ωστόσο, μας ανησυχεί μια μερίδα του πληθυσμού που δεν θα ενημερωθεί κατάλληλα, θα υποκύψει σε διαφημίσεις και ενδεχομένως να διατρέχει κίνδυνο.

Πολλοί παίρνουν σκευάσματα που βλέπουν σε διαφημίσεις και αφού τα πάρουν έρχονται και μας ρωτάνε αν θα έπρεπε να τα πάρουν. Σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να τα προμηθευτούν είτε γιατί αλληλεπιδρούν με άλλα φάρμακα που παίρνουν, είτε επειδή είναι θηλάζουσες μητέρες ή εγκυμονούσες. Δεν πρέπει να υποβαθμίζεται ποτέ το ζήτημα της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, είναι θετική η πρόθεση ο ΕΟΦ να έχει τον πρώτο λόγο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των φαρμάκων γενικής διάθεσης, στο σκέλος που αφορά την περιεκτικότητα και τον αριθμό δόσεων ανά συσκευασία. Επομένως πιθανολογώ ότι αυτά που θα διατίθενται εκτός φαρμακείου θα έχουν πιο ήπια δραστικότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου.


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΞΑΝΘΟΣ

"Η πολιτική κριτική προς την κυβέρνηση και τα στελέχη της είναι θεμιτή και επιβεβλημένη. Αρκεί να εδράζεται στοιχειωδώς σε πραγματικά γεγονότα. Δυστυχώς η ανακοίνωση σας για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ) δεν έχει αυτό το κρίσιμο στοιχείο. Για το θέμα αυτό η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι αίτημα απελευθέρωσης της αγοράς των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων έχει τεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από τον ΟΟΣΑ και τους δανειστές.
Η δυνατότητα πώλησης τους και εκτός φαρμακείου συμπεριελήφθη στο νόμο 4336/2015(δανειακή συμφωνία-3ο Μνημόνιο) που υπερψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και αυτό που εκκρεμούσε ήταν η εφαρμοστική διάταξη. Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν, διατηρώντας την πολιτική θέση για την ανάγκη ασφαλούς διάθεσης των φαρμάκων μέσω των φαρμακείων, κατάφερε να διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» και να κάνει αποδεκτή την παραμονή του 87% των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία. Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία από Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΦ, στην οποία μετείχε και συμφώνησε εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Μόνο για το υπόλοιπο 13% που ονομάζονται πλέον ΓΕΔΙΦΑ και μπορούν με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία να διατεθούν χωρίς τις οδηγίες του φαρμακοποιού (στην πλειοψηφία τους είναι εύχρηστα αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντικνησμώδη, φάρμακα τοπικής χρήσης, υπακτικά, στοματικά διαλύματα κλπ και μάλιστα σε μειωμένη δοσολογία) προβλέπεται η διάθεση τους και εκτός φαρμακείου.

Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση υλοποιείται σε πολύ συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και με ασφαλιστικές δικλείδες που την καθιστούν διαχειρίσιμη για τη δημόσια υγεία που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση, αλλά και για το μικρό και μεσαίο φαρμακείο που έχει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο και το οποίο όντως δοκιμάζεται σήμερα από τις σωρευτικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Αυτό που απομένει είναι να ελεγχθεί αποτελεσματική η αγορά αυτή, αποτρέποντας ενδεχόμενες τάσεις κερδοσκοπίας και οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών.
Η κινδυνολογία και καταστροφολογία για λόγους αντιπολιτευτικούς είναι κατανοητή, αλλά δεν είναι ούτε πειστική ούτε χρήσιμη. Οι πολίτες έχουν ανάγκη αντικειμενικής ενημέρωσης και ειδικά στα θέματα Υγείας, επιστημονική τεκμηρίωση και κλίμα εμπιστοσύνης προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις υπηρεσίες του. Η αξιοπιστία όλων μας κρίνεται καθημερινά. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο