Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σημαντική ανακάλυψη για την αιτία της δυσλεξίας

19/10/2017 2:10:39 μμ
Μπορεί να οδηγήσει και στη θεραπεία της!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στη φυσιολογία των ματιών μπορεί να οφείλεται τελικά η δυσλεξία, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ρεν της Γαλλίας, υπόθεση που μπορεί να οδηγήσει και στη θεραπεία αυτής της μαθησιακής δυσκολίας!


Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, οι κυτταρικοί υποδοχείς του φωτός έχουν πανομοιότυπη διάταξη και στα δύο μάτια στους δυσλεκτικούς, ενώ στους υπόλοιπους ανθρώπους τα κύτταρα αυτά της όρασης είναι ασυμμετρικά, δηλαδή διαφέρουν στα δύο μάτια.


Η ασυμμετρία συμβάλλει ώστε ο εγκέφαλος να δημιουργεί μια ενιαία εικόνα από αυτό που βλέπουν τα δύο μάτια, ενώ αντίθετα η συμμετρία στους δυσλεκτικούς συνεπάγεται ότι ο εγκέφαλος δημιουργεί δύο εικόνες! Η πρώτη δημιουργείται στο ένα ημισφαίριο και η δεύτερη δημιουργείται, μετά από περίπου 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου, στο άλλο ημισφαίριο και είναι κατοπτρική της πρώτης. Έτσι εξηγείται γιατί τα άτομα με δυσλεξία συχνά μπερδεύουν το Ε με το 3, το 6 με το 9, το b με το d κ.ο.κ.


Οι ειδικοί εξηγούν ότι όπως έχουμε κυρίαρχο χέρι (δεξιόχειρες και αριστερόχειρες), έτσι έχουμε και κυρίαρχο μάτι, την εκδοχή του οποίου επιλέγει ο εγκέφαλος, όταν καταγράφει τις δύο ελαφρώς διαφορετικές εικόνες του ίδιου αντικειμένου από τα 2 μάτια.


Τα άτομα με δυσλεξία, λόγω της συμμετρικής διάταξης στους κυτταρικούς υποδοχείς και συγκεκριμένα στα «κωνία» (υπάρχουν και τα ραβδία), δεν έχουν κυρίαρχο μάτι, άρα ο εγκέφαλος μπερδεύεται από τις 2 εικόνες που έχει να επεξεργαστεί.

Θεραπευτική τεχνική

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λάμπα LED που αναβόσβηνε τόσο γρήγορα, ώστε να μην είναι ορατή στο γυμνό μάτι. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τη χρονική υστέρηση δημιουργίας της δεύτερης εικόνας (σε κλάσματα του δευτερολέπτου μετά από την πρώτη), κατάφεραν να «σβήσουν» τη δεύτερη εικόνα από τον εγκέφαλο των ατόμων με δυσλεξία, την ώρα που αυτοί διάβαζαν. Τα αρχικά πειράματα είχαν θετικά αποτελέσματα, σε βαθμό που οι συμμετέχοντες την ονόμασαν «μαγική λάμπα».


Το επόμενο βήμα είναι περισσότερες κλινικές δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η θεραπευτική τεχνική έχει αξιόπιστα αποτελέσματα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society.

Πληροφορίες από health.in.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ένα διεθνές brand με ισχυρή παγκόσμια παρουσία
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»