Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Σχετίζεται το κινητό με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

30/6/2017 1:56:29 μμ
Η υπερβολική χρήση προκαλεί μυοσκελετικούς πόνους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορεί η υπερβολική χρήση του κινητού και ανάλογων συσκευών να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

 

Αυτό ισχυρίζεται επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στην εκτεταμένη χρήση των κινητών και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών και του συνδρόμου. Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται ότι το συνεχές γράψιμο και σκρολάρισμα στο κινητό προκαλούν το σύνδρομο, αλλά ότι οι επαναλαμβανόμενες, μονότονες κινήσεις που απαιτεί η χρήση των συσκευών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυτό.


Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται στη συμπίεση του μέσου νεύρου που διέρχεται από τον καρπό και εκδηλώνεται με πόνο (μερικές φορές εκτείνεται προς τον βραχίονα), μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των δακτύλων, καθώς και με αδύναμη λαβή (στα προχωρημένα στάδια).Είθισται να σχετίζεται με επαγγέλματα όπως δακτυλογράφος (είναι γνωστό και ως σύνδρομο του υπολογιστή), δεδομένου ότι οι κινήσεις που κάνουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι μονότονες.


Σύμφωνα με την έρευνα, φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν μανιώδεις χρήστες φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (χρήση κινητού, τάμπλετ και κονσόλας παιχνιδιών για 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα), ανέφεραν σε ποσοστό 54% μυοσκελετικούς πόνους στα χέρια τους. Τα ίδια ενοχλήματα ανέφερε το 12% όσων δεν έκαναν υπερβολική χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Όσο για τους χρήστες για πάνω από 9 ώρες την ημέρα, εκείνοι είχαν σχεδόν στο σύνολό τους έντονους και χρόνιους πόνους στις άκρες χείρες και στους καρπούς τους, πόνοι οι οποίοι επιδεινώνονταν κατά τη διάρκεια της χρήσης.


Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε υπερηχογραφήματα και κλινική εξέταση για να καταλάβουν πού ακριβώς οφείλονταν οι πόνοι κι έτσι διαπίστωσαν ότι το μέσο νεύρο τους ήταν διογκωμένο και πιο επίπεδο από το φυσιολογικό, ενώ ταυτοχρόνως υπήρχε διόγκωση (οίδημα) σε έναν βασικό σύνδεσμο της περιοχής.

Οι επιδράσεις αυτές αποδίδονται στο σχεδιασμό των συσκευών, που απαιτεί επαναλαμβανόμενη χρήση των δακτύλων για όλες τις λειτουργίες τους.

 

Πώς αποφεύγουμε τον κίνδυνο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χρήστες πρέπει να φροντίζουν να διατηρούν τους καρπούς τους όσο το δυνατόν πιο ίσιους όση ώρα πληκτρολογούν ή σκρολάρουν, καθώς και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν μονίμως το ίδιο δάκτυλο και το ένα χέρι για όλες τις λειτουργίες, ενώ απαραίτητο είναι να κάνουν τακτικά διαλείμματα για να ξεκουράζουν τα χέρια τους.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Muscle and Nerve.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους