Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ & EFPIA: Ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να στηρίξει την ευρωπαϊκή φαρμακευτική βιομηχανία

6/2/2023 8:48:59 μμ
Ενόψει των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ο ΣΦΕΕ και η EFPIA τον ενημερώνουν ενόψει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Όπως επισημαίνεται, πρόκειται για πολύ σημαντικές αποφάσεις, και μέσω των οποίων διακυβεύεται το μέλλον ενός από τους μεγαλύτερους κλάδους υψηλής τεχνολογίας της Ευρώπης, της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας με γνώμονα την έρευνα.

«Αυτή η νέα νομοθεσία θα έχει διαρκή, σημαντικό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε έναν τομέα που συμβάλλει περισσότερο στο εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. από οποιονδήποτε άλλο καινοτόμο τομέα. Με 136 δισ. ευρώ ετησίως, απασχολεί 840.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη και επανεπενδύει μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του σε ευρωπαϊκή έρευνα και ανάπτυξη από οποιονδήποτε άλλο τομέα υψηλής τεχνολογίας, επί του παρόντος 42 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την πρόσβαση των Ευρωπαίων ασθενών στις πιο πρόσφατες κλινικές δοκιμές, για τις εξελίξεις στη θεραπεία καθώς και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα», σημειώνεται στην επιστολή.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν πως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας δεν είναι νέος. Στη δεκαετία του 1990, οι μισές από όλες τις νέες θεραπείες προέρχονταν από την Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός είναι τώρα μόνο μια στις πέντε. Το 2002 οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 δισ. δολάρια περισσότερα από την Ευρώπη για φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη, σήμερα ξοδεύουν 25 δισ. δολάρια περισσότερα. Η απασχόληση στο φαρμακευτικό τομέα στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά 800% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτές οι χώρες παρέχουν ένα καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι απαραίτητο για το μέλλον της έρευνας και ανάπτυξης και μια βιώσιμη εμπορική αγορά, στην οποία πωλούνται τα προϊόντα. «Σήμερα οι Βρυξέλλες κρατούν τα κλειδιά ώστε να μην επιτρέψουν να ανακοπούν οι επενδύσεις του κλάδου και να αφήσουν την Ευρώπη στην ανοιχτή αγκαλιά των ΗΠΑ και της Κίνας», επισημαίνεται στην επιστολή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός






Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Αυτή είναι η αλήθεια για το φάρμακο κωδεΐνης
«Το φάρμακο λοιπόν που δεν υπήρχε επί σειρά ετών, πλέον θα υπάρχει», επισημαίνει ο υπουργός
Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός