Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


ΣΦΕΕ: 'Αδικα και αδιαφανή τα νέα μέτρα για τη φαρμακευτική πολιτική

16/6/2017 1:49:40 μμ
Τα νέα μέτρα απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών και του συστήματος Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, ο ΣΦΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά την έντονη αντίθεσή του στη φαρμακευτική πολιτική που προωθείται από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για άδικα και αδιαφανή μέτρα, των οποίων η επίπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη και στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας δεν έχει αποτιμηθεί, ενώ δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τα επιπλέον νέα μέτρα και μοντέλα απειλούν τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου, εγκυμονούν τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, μηδενίζουν την προβλεψιμότητα και –το κυριότερο- απειλούν ευθέως την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Παράλληλα ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι δεν εξασφαλίζουν στέρεα δημοσιονομικά οφέλη και εξηγεί:

  1. Ενοποιημένο rebate: Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που μεροληπτεί κατά συγκεκριμένων καινοτόμων σκευασμάτων και βαρύνει άνισα ορισμένα προϊόντα από 2-5 φορές παραπάνω και, ενώ είχε προβλεφθεί επιβάρυνση από 14-30%, τελικά το ανώτατο όριο σε κάποιες περιπτώσεις καινοτόμων φαρμάκων ανέρχεται στο 43,3%, ενώ η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή. Όχι μόνο πλήττει δραματικά την καινοτομία, αλλά και οδηγεί σε άδικη αντιμετώπιση και διακριτική μεταχείριση κάποιων προϊόντων έναντι άλλων.
  2. Νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των φαρμάκων: Η εφαρμογή των εξωτερικών κριτηρίων με χώρες αναφοράς για την κυκλοφορία τους και η σύνδεσή τους με τις χώρες που αποζημιώνονται απαιτεί σε όσες περισσότερες χώρες κυκλοφορεί τόσο περισσότερες χώρες με αποζημίωση να χρειάζονται, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης. Αυτό σε συνδυασμό με την επιβολή έκπτωσης 25% στα νέα φάρμακα μπλοκάρει την καινοτομία και δυσχεραίνει την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.
  3. Κίνητρα γενοσήμων: Επιπλέον ψηφίζονται «κίνητρα» για τη διείσδυση των γενοσήμων που όμως επιβαρύνουν όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες και όχι τις εταιρίες που διακινούν γενόσημα. Η αδικία ενισχύεται δε και από το γεγονός ότι αυτό εφαρμόζεται πάνω σε ένα στρεβλό σύστημα τιμολόγησης, στο οποίο η διαφορά τιμής μεταξύ γενοσήμων και off patent είναι ελάχιστη, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
  4. Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ) για ανατιμολόγηση: Στο τελευταίο ΔΤΦ η στρέβλωση των τιμών παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η εφαρμογή καινοφανών ερμηνειών στην υλοποίηση της ισχύουσας Υ.Α. καταδεικνύει την επιλεκτική προστασία σκευασμάτων, με αποτέλεσμα την ελάχιστη εξοικονόμηση του συστήματος (μόνο 1,5%) και την αύξηση του clawback, η οποία επιβαρύνει όλες τις εταιρείες και εξαντλεί περαιτέρω τις όποιες αντοχές του κλάδου.
  5. Νέος τρόπος υπολογισμού clawback: Ο ΣΦΕΕ απορρίπτεΙ επί της αρχής την πρόταση αυτή, καθώς πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που «ποινικοποιεί» την ανάπτυξη, βάλλει την επιχειρηματικότητα και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει δέσμευση για μείωση του clawback κατά 30%, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, ενώ καταβάλλεται σε λιανικές τιμές και όχι στην τιμή που τιμολογούν οι εταιρείες (ex-factory, που είναι το 67% της λιανικής τιμής).
  6. Νέο μοντέλο τιμολόγησης: Υπάρχει η πρόθεση να αναθεωρηθεί το υπάρχον μοντέλο τιμολόγησης με ένα νέο, ενώ στην πραγματικότητα το υπάρχον δεν εφαρμόζεται ή παραβιάζεται σε μόνιμη βάση, αναπαράγοντας και διογκώνοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Τέλος, ο ΣΦΕΕ τονίζει επίσης ότι οι εταιρείες του κλάδου πληρώνουν υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που ανέρχονται στο 1 δισ. €, φαινόμενο που δεν συναντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ οι τιμές των on patent και off patent προϊόντων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν
«MSD Gives back»
24/4/2024 12:47:30 πμ«MSD Gives back»
Οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν 18 εθελοντικές δράσεις σε 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις