Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Σεραφείμ Παπαγεωργίου, Head Of Retail, Wolt Greece: «Ένα φαρμακείο μπορεί να εκτοξεύσει τα έσοδά του μέσω της Wolt»

30/4/2024 12:41:57 πμ
Συνέντευξη στη Βάσω Καλυβιώτη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


H Wolt, η εταιρεία τεχνολογίας που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2019 ως μία ψηφιακή πλατφόρμα διανομής φαγητού, έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα πολυκατάστημα στην τσέπη του καταναλωτή. Μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων λιανικής στη Wolt είναι, φυσικά, τα φαρμακεία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Σεραφείμ Παπαγεωργίου, Head of Retail, Wolt Greece, η εταιρεία έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο, πιστή στην αποστολή της να ενισχύει και να αναπτύσσει περαιτέρω τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, πετυχαίνοντας να τριπλασιάσει τον αριθμό των συνεργαζόμενων φαρμακείων στις 28 πόλεις όπου δραστηριοποιείται στη χώρα μας, καταγράφωντας παράλληλα εξαψηφια νούμερα σε τζίρους ετησίως.

Πόσα φαρμακεία βρίσκονται διαθέσιμα στην πλατφόρμα της Wolt;

Το 2023 ξεκίνησε με 130 συνεργαζόμενα φαρμακεία στην πλατφόρμα της Wolt, ενώ μέσα στη χρονιά ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε, αγγίζοντας σήμερα τα 330 συνεργαζόμενα φαρμακεία, σε συνολικά 28 πόλεις που λειτουργούμε σήμερα. Προφανώς έπεται συνέχεια, καθώς η διαδικασία της ένταξης νέων φαρμακείων συνεχίζεται, παράλληλα και με την επέκτασή μας σε νέες πόλεις.

Πόσο κοστίζει για ένα φαρμακείο το να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, σε σχέση με το να ενταχθεί στην πλατφόρμα της Wolt;

Ένας επιχειρηματίας που θέλει να δημιουργήσει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα, ως επέκταση της δραστηριότητάς του, χρειάζεται να προετοιμαστεί για μια επένδυση υψηλού κόστους. Για τη δημιουργία ενός site και των αντίστοιχων συστημάτων λειτουργίας μπορεί να μιλάμε για μια επένδυση αρκετών χιλιάδων ευρώ. Φυσικά χωρίς να υπολογίσουμε τα έξοδα διανομής/logistics. Από την άλλη πλευρά, η ένταξη ενός φαρμακείου στην πλατφόρμα της Wolt έχει μηδενικό κόστος - ακόμα και το «στήσιμο» το αναλαμβάνει η ομάδα μας δωρεάν, με την καθοδήγηση του συνεργάτη. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο (2-3 εργάσιμες!) ένα φαρμακείο αποκτά τη δική του ηλεκτρονική παρουσία, την πρόσβαση σε ένα κατά πολύ μεγαλύτερο πελατολόγιο και έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει να λαμβάνει και να παραδίδει παραγγελίες, με μηδενική αρχική επένδυση από πλευράς του επιχειρηματία.

Πόσα έσοδα (και πωλήσεις) είχαν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία μέσα από την πλατφόρμα της Wolt το 2023;

Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα στο 2023 η κατηγορία των φαρμακείων εντός της εφαρμογής της Wolt παρουσίασε αύξηση πάνω από το 100%, σε επίπεδο νέων συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, αποτελεί μία σταθερά αυξανόμενη τάση και συνολικά για το 2023, τα φαρμακεία που συνεργάζονται με τη Wolt κατέγραψαν πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως τα έσοδα αυτά ήταν 100% "incremental”, δηλαδή έσοδα που δεν θα τα είχαν διαφορετικά οι επιχειρήσεις (αφού το 90% των πωλήσεων στην εφαρμογή προέρχεται από πελάτες που βρίσκονται πάνω από 1 χλμ. μακριά από το φαρμακείο) και που δεν κόστισαν επιπλέον για να μεταφερθούν (μηδενική επένδυση, ίδια πάγια έξοδα, ίδιο προσωπικό).

Ποια προϊόντα φαρμακείου βρίσκονται διαθέσιμα στην πλατφόρμα τις Wolt και ποιες περιοχές μπορούν να εξυπηρετηθούν από την εταιρεία τις;

Μέσω τις φαρμακείου που βρίσκεται στην εφαρμογή τις Wolt, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ μιας μεγάλης γκάμας κωδικών, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 10.000 ανά φαρμακείο. Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε κατηγορίες τις: παραφαρμάκα, προϊόντα υγείας και ομορφιάς, συμπληρώματα διατροφής, αντηλιακά, σεξουαλική υγεία, αντιμετώπιση Covid-19 (μάσκες, τεστ κλπ.). Από τη λίστα προϊόντων αποκλείονται αυστηρά όλα τα φάρμακα και εν γένει οποιοδήποτε προϊόν εμπεριέχει δραστική ουσία, τις υποδεικνύεται από την αντίστοιχη νομοθεσία την οποία και ακολουθούμε, φυσικά, απολύτως.

Πόσο εύκολο είναι να ενταχθεί ένα φαρμακείο στην πλατφόρμα τις Wolt και να διαχειρίζεται και μέσω τις εφαρμογής τα προϊόντα του;

Αρκεί να συμπληρωθεί μία φόρμα ενδιαφέροντος από το ενδιαφερόμενο φαρμακείο πατώντας σε αυτόν τον σύνδεσμο και εντός 48 ωρών η ομάδα τις Wolt θα φροντίσει να επικοινωνήσει με τον φαρμακοποιό, προκειμένου να εξηγήσει τις τις δυνατότητες συνεργασίας και σχετικές παραμέτρους. Εφόσον ο φαρμακοποιός επιθυμεί να ξεκινήσει συνεργασία, φροντίζουμε να λάβουμε τον κατάλογο των προϊόντων και να «στήσουμε» το φαρμακείο του στην εφαρμογή εντός 2-3 εργάσιμων ημερών. Σε λιγότερο από 1 εβδομάδα, μπορεί να ξεκινήσει να έχει επιπλέον πωλήσεις, από ένα σχεδόν εξολοκλήρου καινούριο πελατολόγιο!

Υπεύθυνος πωλήσεων: Γιώργος Γαβριηλίδης, Sales Manager - Τηλ. επικοινωνίας: +306985762128

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν άμεσα ποιο φαρμακείο εφημερεύει κοντά τους






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας