Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σε τίποτα δεν ωφελεί η απελευθέρωση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

2/10/2013 9:37:39 πμ
Τι στοιχεία έχουμε από χώρες του εξωτερικού όπου η τιμή τους είναι ελεύθερη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι εκείνος που θα αποφανθεί ποια σκευάσματα θα διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση παρενεργειών από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη χρήση σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ως ένα σημείο ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ μπορεί να αποβούν βλαπτικά χωρίς την επιστημονική συμβουλή του ειδικού.

Πέρα όμως από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που ελλοχεύουν στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, το ζήτημα έχει και άλλη μία όψη, την οικονομική.

Το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση της τιμής τους θα ωφελήσει την αγορά, μπορεί να αντικρουστεί από τα δεδομένα:


Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. το 2012 εμφάνισαν στη χώρα μας συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ (5% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης σε αξίες) ή 85 εκατ. τεμάχια (22,5% της συνολικής δαπάνης σε τεμάχια). Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ως σκευάσματα έχουν μέση λιανική τιμή κατά προσέγγιση 1,70 ευρώ/τεμάχιο, από τις οικονομικότερες τιμές διεθνώς. Από τα 360 εκατ. τεμάχια φαρμάκων που πωλούνται συνολικά από τα φαρμακεία, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και τα σκευάσματα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα αντιπροσωπεύουν 90 εκατ. τεμάχια. Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποδίδουν έσοδα 5,53 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως σε ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία (συνολικά σε 13 χώρες), τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και στην Ελλάδα οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ορίζονται με κρατική διατίμηση. Διεθνώς όμως και σε χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, η τιμή τους ορίζεται ελεύθερα.

Σύμφωνα με το μέλος το Γιάννης Δαγρέ, μέλος Δ.Σ. του ΦΣΑ, οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε όλες τις χώρες του εξωτερικού είναι από ακριβότερες, έως πολύ ακριβότερες ανά χάπι. Για ένα τζελ
Voltaren στην Αγγλία οι ασθενείς θα πληρώσουν 2,5 φορές παραπάνω από ό,τι στην Ελλάδα. Επιπλέον, για να αγοράσει κάποιος ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε ΗΠΑ και Βρετανία σε ικανοποιητικές τιμές, υποχρεούται να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες χαπιών (προσφορές).


Επιπλέον, αναφορικά με ζητήματα δημόσιας υγείας, ο κ. Δαγρές σημειώνει ότι το 1990 στη Βρετανία αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας της αυξημένης και ανεξέλεγκτης χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι ελεύθερη, καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη (μη στεροειδές-αντιφλεγμονώδες).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Στο επίκεντρο της συνεργασίας η περίθαλψη, τα φάρμακα και οι μείζονες υγειονομικές κρίσεις






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο