Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Σε πρωτεΐνη μπορεί να οφείλονται αλλεργικές αντιδράσεις από φάρμακα

19/12/2014 10:56:40 πμ
Έρευνα σε ποντίκια χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη έδειξε ότι αυτά δεν εμφάνισαν αλλεργίες μετά τη λήψη φαρμάκων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα και στις ενέσεις θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, υποδεικνύει νέα έρευνα σε ποντίκια. Η πρωτεΐνη MRGPRB2 μπορεί ενδεχομένως να είναι υπεύθυνη για τον κνησμό, το οίδημα και τα εκζέματα που εμφανίζουν άνθρωποι όταν λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, αντιδράσεις οι οποίες μπορεί να ωθήσουν τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή τους.

Ερευνητές του Johns Hopkins University στο Maryland και του University of Alberta ανακοινώνουν στο περιοδικό «Nature» ότι διερευνούν τρόπους να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη ώστε να μειωθούν έτσι οι παρενέργειες.


Οι επιστήμονες εστίασαν στις αντιδράσεις που προκαλούνται από φάρμακα που συνταγογραφούνται για διάφορες παθήσεις, από το διαβήτη έως τον ιό HIV. Οι αντιδράσεις εμφανίζονται επίσης μετά από ορισμένες αγωγές με αντιβιοτικά ή αντικαρκινικά και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, από ερυθρότητα έως εξανθήματα.

Μετά από πειράματα σε ποντίκια που είτε είχαν είτε δεν είχαν την πρωτεΐνη MRGPRB2 στα κύτταρά τους, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που δεν είχαν την πρωτεΐνη, δεν εμφάνισαν ερυθρότητα, εξάνθημα ή οίδημα, μετά τη λήψη φαρμάκων που είναι γνωστό πως προκαλούν αντιδράσεις. Επίσης μειώθηκαν οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό παλμό, στοιχεία δυνητικά επικίνδυνων αντιδράσεων.


Ο Dr Benjamin McNeil, του John Hopkins University School of Medicine δήλωσε ότι καθώς όλα τα φάρμακα διεγείρουν έναν υποδοχέα, αυτός καθίσταται ελκυστικός στόχος για το φάρμακο. Θα μπορούσε λοιπόν να αναπτυχθεί ένα νέο φάρμακο που θα μπλόκαρε τον υποδοχέα πρωτεΐνης και έτσι να μείωνε τις αλλεργικές αντιδράσεις στους ασθενείς.

Επιστήμονες τώρα διερευνούν αν η ίδια πρωτεΐνη θα μπορούσε να ευθύνεται για ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.


 

ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τους πολίτες






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»