Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σαλμάς: Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσω τις συμμετοχές των ασθενών»

19/6/2013 1:19:32 μμ
Ποιος θα πληρώσει τελικά το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς το ενδεχόμενο να αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα, λόγω της «μαύρης τρύπας» που διαπιστώθηκε στον ΕΟΠΥΥ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσω τις συμμετοχές των ασθενών», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM. «Θα απαλλάξουμε από τις συμμετοχές στα φάρμακα ή θα τις μειώσουμε, θα δώσουμε δωρεάν φάρμακα σε κάποιες κατηγορίες ασθενών, αλλά συμμετοχές δεν θα αυξήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαλμάς απέδωσε ευθύνες για το αυξημένο έλλειμμα στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Όπως είπε: «ο οργανισμός έχει μια διοίκηση. Και όπως όλοι λογοδοτούμε στον Πρωθυπουργό και στο λαό, έτσι λογοδοτούν και οι διοικήσεις». «Ήδη», συνέχισε, «εδώ και δύο μήνες, έχω επισημάνει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το πρόβλημα και την ανάγκη να πάρει μέτρα. Δυστυχώς, δεν κατάλαβε και νόμιζε ότι θα κάνει διαπραγμάτευση».

Από πού θα γίνουν οι περικοπές;

Εφόσον λοιπόν δεν θα πληγούν οι ασφαλισμένοι μήπως έρθει στο "προσκήνιο" το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών; Δεδομένων ότι η τρόικα έχει ζητήσει πολλάκις το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να συμπιεσθεί περαιτέρω και τις νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, υπάρχει πιθανότητα το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να μην ξεφύγει από τη νέα συμπίεση προς τα κάτω. Προβάλλει πάντα ως η εύκολη λύση τόσο για την τρόικα όσο και για το υπουργείοΥγείας για την περαιτέρω περικοπή της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία σημείωσε υπέρβαση κατά 90 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.

Στη φαρέτρα του υπουργείου Υγείας βεβαίως βρίσκεται και το clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά αυτό δεν θα ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, όση είναι και η σχετική υπέρβαση της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Πάντως, τρόικα και υπουργείο Υγείας πρέπει μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες να προσδιορίσουν επακριβώς νέες περικοπές στον κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, προκειμένου να ανασχεθεί επειγόντως το αυξανόμενο έλλειμμα του Οργανισμού, το οποίο αναμένεται να υπερβεί, μετα σημερινά δεδομένα, το 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του2013. Τα δε συσσωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα φθάσουν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους...



Πηγές: naftemporiki.gr / ygeia360.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας