Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Σαλμάς: Θετική η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης

6/6/2013 6:13:06 μμ
Εκφράζει τη στήριξή του προς τους φαρμακοποιούς, ενώ δηλώνει αντίθετος προς την απελευθέρωση της τιμολόγησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



O αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε, με αφορμή την τιμολόγηση βάσει της προστασίας δεδομένων και όχι της προστασίας πατέντας, από την κυκλοφορία γενοσήμων σε χώρες όπως η Τσεχία, Πολωνία, Ιρλανδία, σε σκευάσματα που δεν έχουν γενόσημα, αναμένεται μια πρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης του 20%.

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τροποποίηση στις τιμές των επτά φαρμάκων με τα οποία είχε τεθεί ζήτημα εξαιτίας της κοστολόγησης βάσει της προστασίας δεδομένων αντί της προστασίας πατέντας. Ειδικά για συγκεκριμένη στατίνη, όπου έχει δοθεί τιμή σε ελληνικό γενόσημο πριν αυτό κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά, ο κ. Σαλμάς είπε ότι «οι δύο εταιρείες θα πάνε στα δικαστήρια, όπως στην Ινδία».

Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει βάση δεδομένων με τις πατέντες του κάθε φαρμάκου, ο κ. Σαλμάς, αποφάσισε την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που προβλέπει την κοστολόγηση βάσει της προστασίας δεδομένων, τα οποία υπολογίζονται μια δεκαετία από την παροχή άδειας κυκλοφορίας στο φάρμακο. Και πρόσθεσε πως στόχος του υπουργείου δεν είναι να «σπάσει» τις πατέντες, αλλά να πάρει χαμηλές τιμές.

Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγηλε διπλές τιμές για φάρμακα, για την κοινωνική ασφάλιση και για την ελεύθερη αγορά, προκειμένου να μη δημιουργείται πρόβλημα με τις υπόλοιπες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.

Καινοτόμα φάρμακα

Καθώς στις 30 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει και νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει τιμές για γενόσημα που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, αποφασίσθηκε η αξιολόγηση ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων, προκειμένου να δοθεί στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε νέες θεραπείες. Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός συνέστησε επιτροπή υπό τη γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου και τη φαρμακευτική διεύθυνση του υπουργείου, η οποία επεξεργάζεται 30-40 φάρμακα σε 500 μορφές.

Κριτήριο για την ένταξή τους στο νέο δελτίο τιμών θα είναι η ταχεία έγκρισή τους από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, η σημαντική συμβολή τους στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, αλλά και η απεμπλοκή του ΙΦΕΤ από την προμήθεια των φαρμάκων που έχουν αιτηθεί τιμής και στο ενδιάμεσο εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου.

Δυναμική τιμολόγηση

Εν αναμονή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας στις 12-14 Ιουνίου, ο κ. Σαλμάς, έκανε λόγο για τη δυναμική τιμολόγηση που εφαρμόζεται μόνο στην Αυστρία, έθεσε θέμα συνταγματικότητας και δυσκολίας στην εφαρμογή του μέτρου, τη στιγμή που η φαρμακευτική δαπάνη επιτυγχάνει το στόχο της. Αντίστοιχα δήλωσε την αντίθεσή του προς την απελευθέρωση της τιμολόγησης των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), δεδομένου ότι υπάρχει διάταξη για την άμεση μείωση των τιμών των φαρμάκων, εφόσον υπάρξει σχετική αίτηση από τον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας του σκευάσματος.

Πηγή: iatronet.gr

Στήριξη προς τους φαρμακοποιούς

Την πλήρη στήριξη του προς τους φαρμακοποιούς δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μάριος Σαλμάς σε συνέντευξη τύπου με θέμα τη φαρμακευτική δαπάνη και το νέο Δελτίο τιμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στην επικείμενη επίσκεψη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα της τρόικα ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός πως στους εκπροσώπους της τρόικα θα τονισθεί πως το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν μπορεί να μειωθεί άλλο. «Οι φαρμακοποιοί είχαν 35% επί της χονδρικής τιμής ή 25% επί της λιανικής τιμής. Αυτό ήταν επί τζίρου 5,2 δισ. Τώρα ο τζίρος έπεσε στα 2,4 δισ. δηλαδή τα κέρδη των φαρμακοποιών μειώθηκαν περισσότερο από το μισό. Η τρόικα έχει υπόψη της χώρες όπως το Βέλγιο αλλά εκεί τα φαρμακεία είναι 1.000 και όχι 10.000 όπως στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά ο μήνας Απρίλιος ήταν εντός στόχων και η φαρμακευτική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ έπεσε στα 178 εκατομμύρια τον Απρίλιο και στα 164 εκατομμύρια το Μάιο.

Ακόμη άφησε αιχμές γα τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ γιατί, όπως είπε, ενώ έχουν μειωθεί οι τιμές στα διαγνωστικά κέντρα, αντί για εξοικονόμηση 60 εκατομμυρίων, όπως υπολογιζόταν, υπάρχει επιβάρυνση άλλων 30 εκατομμυρίων.

Πηγή: pfs.gr
Σύμφωνα με τον ίδιο: "Το μήνα Μάιο, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ήταν απόλυτα μέσα στο στόχο της χρονιάς.  Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς πλήρωσαν λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για φάρμακα και ότι μας δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουμε μέρος του οφέλους από τη φαρμακευτική πολιτική μας στον ελληνικό λαό. Από τα πράγματα που στοχεύουμε να διορθώσουμε είναι και η πρόσβαση των ασθενών στην πρώτη τους επαφή με τον γιατρό, στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι ευνοεί τράπεζες και funds
Και ζητά να ενταχθούν τα φαρμακεία στη νέα ρύθμιση για τα POS
Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)