Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ρομποτικό σύστημα δίνει κίνηση σε τετραπληγικούς

9/12/2016 11:32:28 πμ
Έξι τετραπληγικοί κατάφεραν να πιάσουν και να χειριστούν αντικείμενα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έξι τετραπληγικοί κατάφεραν να αγγίξουν και να χειριστούν αντικείμενα χάρη σε ένα καινοτόμο ρομποτικό εξωσκελετό!


Σημειωτέον ότι το νέο σύστημα δεν απαιτεί χειρουργική εμφύτευση συσκευών στον εγκέφαλο, όπως οι μέχρι σήμερα μέθοδοι μερικής αποκατάστασης της κίνησης σε τετραπληγικούς.


Το νέο σύστημα αποτελείται από μια κάσκα για το κεφάλι και από τον εξωσκελετό που φοριέται στο μπράτσο και το χέρι του ασθενή. Το σύστημα «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις κινήσεις των ματιών του ασθενούς και τα «μεταφράζει» σε εντολές προς τον εξωσκελετό, ο οποίος κινεί έτσι το χέρι με τον επιθυμητό τρόπο, σχεδόν αποκαθιστώντας τη φυσιολογική κίνησή του.


«Ο ασθενής συνηθίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα μέσα σε δέκα λεπτά το πολύ. Επιπλέον, μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο σπίτι του και όχι μόνο σε κλινικό περιβάλλον. Το σύστημα επίσης προσαρμόζεται σε αναπηρικό καροτσάκι και έτσι ο ασθενής μπορεί να κινηθεί στο χώρο μαζί με τον εξωσκελετό», διευκρινίζουν οι επιστήμονες δημιουργοί του συστήματος που δημοσίευσαν το άρθρο τους στο Science Robotics.

Πρόκειται για ερευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Σούριο Σοεκαντάρ του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Τίμπιγκεν, οι οποίοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές εκτιμώντας ότι «σε μια διετία περίπου συστήματα όπως αυτό θα είναι εμπορικά διαθέσιμα, αν και θα χρειασθούν λίγα ακόμη χρόνια, ωσότου γίνουν πραγματικά έξυπνα».

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι έξι τετραπληγικοί ασθενείς, που αδυνατούσαν να κάνουν οτιδήποτε χωρίς βοήθεια, κατάφεραν να λειτουργήσουν αυτόνομα χάρη στον εξωσκελετό, και τον χαρακτήρισαν ως «αξιόπιστο και πρακτικό, χωρίς να προκαλεί δυσφορία κατά τη χρήση του».



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ό,τι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση