Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Rebate σε απευθείας πωλήσεις στα φαρμακεία

26/5/2015 9:45:50 πμ
Κι άλλο rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβάλλει ο υπουργός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Νέα απόφαση του υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή ορίζει ένα καινούριο rebate για τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν αυτές πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στα φαρμακεία και όχι μέσω φαρμακαποθηκών.

Αναλυτικά η απόφαση ορίζει:

«Στις περιπτώσεις που οι Κάτοχοι Αδειας Κυκλοφορίας πραγματοποιούν απευθείας πωλήσεις προς τα φαρμακεία, επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ το χονδρεμπορικό κέρδος που έχει ενσωματωθεί στην τιμή των φαρμάκων ως κέρδος των φαρμακέμπορων».

 

Και παρακάτω εξηγείται: «Δεδομένου ότι η αναλογία πωλήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ αντιστοιχεί στο 80% των πωλήσεών τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες για τα χορηγούμενα σκευάσματα απευθείας προς τα ιδιωτικά φαρμακεία καταβάλουν το χονδρεμπορικό κέρδος που αντιστοιχεί στο 80% των πωλήσεων που δηλώνουν.»


 

Παράλληλα, σε δηλώσεις του στον ΑΘΗΝΑ 984, ο υπουργός έκανε την εξής δήλωση σε σχέση με τα φάρμακα και τη φαρμακοβιομηχανία:

«Έχουμε ανοίξει ένα διάλογο με όλες τις φαρμακοβιομηχανίες, και τις ελληνικές και τις πολυεθνικές. Οι πολυεθνικές έχουν πολύ μεγάλες εκκρεμότητες μαζί μας, σε ό,τι αφορά και τα φορολογικά τους, αλλά και σε σειρά άλλα ζητήματα, όπως οι οφειλές τους. Υπολογίστε ότι τα τελευταία αυτά δέκα χρόνια χρησιμοποιήθηκε η χώρα σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η συνταγογράφηση έφτασε σε τέτοια επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια και οι δαπάνες που πλήρωσε το ελληνικό κράτος ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Εμείς αλλάζουμε το σύστημα rebate στα φάρμακα, από τα οποία υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό όφελος, διότι θα πάμε στο rebate όγκου. Είναι πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στη φαρμακοβιομηχανία... Υπήρχαν διάφορα rebate, δεν υπήρχε όμως το rebate όγκου, το οποίο θα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ και από αυτή την ιστορία υπολογίζουμε να έχουμε ένα όφελος γύρω στα 150 εκατομμύρια ευρώ».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ