Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτεΐνη μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου

25/9/2014 1:18:17 μμ
Ομάδα ερευνητών αναζητά εναλλακτικές της χημειοθεραπείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

 

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έχει αναπτύξει μια αντικαρκινική θεραπεία μέσω μιας πρωτεΐνης που διαταράσσει τη διαδικασία της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.


Ως γνωστόν, τα καρκινικά κύτταρα μετά από ένα διάστημα ξεφεύγουν από την αρχική τους θέση, ταξιδεύουν μέσω του ρεύματος του αίματος και ξεκινούν με επιθετικό τρόπο νέα ανάπτυξη σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως μετάσταση, μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση της νόσου, με θανατηφόρο αποτέλεσμα. «Η πλειοψηφία των ασθενών πεθαίνουν από μεταστατικές μορφές της νόσου», δήλωσε η Jennifer Cochran, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοτεχνολογίας, περιγράφοντας τη νέα θεραπευτική προσέγγιση στην επιθεώρηση Nature Chemical Biology.

 

Σήμερα, οι γιατροί προσπαθούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη μετάσταση με χημειοθεραπεία, αλλά αυτές οι θεραπείες δεν είναι πάντα αποτελεσματικές και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Η ομάδα του Στάνφορντ προσπαθεί να σταματήσει τη μετάσταση, χωρίς παρενέργειες, αλλάζοντας δύο πρωτεΐνες –την Axl και την Gas6– ώστε να μην τους επιτρέπεται να έχουν αλληλεπίδραση, η οποία οδηγεί στην εξάπλωση του καρκίνου.

 


Οι Axl πρωτεΐνες στέκονται σαν «τριχίδια» στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, έτοιμες να λάβουν βιοχημικά σήματα από τις Gas6 πρωτεΐνες. Όταν οι δύο πρωτεΐνες επικοινωνήσουν, τα σήματα που δημιουργούνται επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να εγκαταλείψουν την αρχική τοποθεσία του όγκου, να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη του σώματος και να σχηματίσουν νέα οζίδια καρκίνου. Για να σταματήσουν αυτήν τη διαδικασία, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια αβλαβή έκδοση του Axl που δρα ως «δόλωμα». Αυτό το δόλωμα αποτρέπει τη σύνδεση των πρωτεϊνών που βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα.


 

Πηγή: naftemporiki.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"