Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη GLAXOSMITHKLINE

12/7/2018 11:33:46 πμ
Έκρινε ότι έγιναν καταχρηστικές ενέργειες σε φάρμακά της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόστιμο επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την πολιτική διάθεσης των φαρμάκων LΑMICTAL, IMIGRAN, SEREVENT στην ελληνική αγορά από την εταιρία GLAXOWELLCOME ΑΕΒΕ (μετονομασθείσα GLAXOSMITHKLINE AEBE) και τη μητρική αυτής GLAXOSMITHKLINE PLC, μετά την έκδοση σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και του ΣτΕ επί της υπ' αριθ. 318/V/2006 απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με απόφασή της, έκρινε ότι οι εταιρίες GLAXOSMITHKLINE AEBE και η μητρική της GLAXOSMITHKLINE PLC, καταχράστηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά των αντιημικρανικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της οξείας κρίσης της ημικρανίας, στην οποία εντάσσεται το φάρμακο IMIGRAN, για το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2000 έως και το 2004, με στόχο τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών, μέσω της ολοσχερούς (ομοφώνως) και στη συνέχεια μερικής άρνησης (κατά πλειοψηφία) ικανοποίησης παραγγελιών του ιδιοσκευάσματος IMIGRAN, παραγγελίες οι οποίες ήταν συνήθεις με βάση τα κριτήρια που προσδιορίστηκαν στην απόφαση του ΔΕΚ (νυν ΔΕΕ) στις συνεκδικασθείσες υποθέσεις C468/06 έως C478/06, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77, όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011), και 82 ΣυνθΕΚ.


Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 1.168.343 ευρώ, (κατά πλειοψηφία) για την προαναφερόμενη παράβαση αναφορικά με το φάρμακο IMIGRAN και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και (ομοφώνως) για την παράβαση των ίδιων διατάξεων ως προς το φάρμακο LAMICTAL, την οποία διαπίστωσε με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, για τα χρονικά διαστήματα Νοεμβρίου 2000 έως Φεβρουαρίου 2001 και από 20 Απριλίου 2001 έως 19 Μαρτίου 2002.


Με την ίδια απόφασή της, ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν συνιστούν εκδήλωση της ανωτέρω καταχρηστικής πρακτικής τα περιστατικά άρνησης ικανοποίησης των παραγγελιών ορισμένων φαρμακεμπορικών επιχειρήσεων για το ιδιοσκεύασμα IMIGRAN, στις περιπτώσεις που οι ποσότητες των εν λόγω παραγγελιών ήταν δυσανάλογες προς εκείνες που πωλούσαν οι ανωτέρω εταιρίες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και, συνεπώς, ασυνήθεις βάσει των προηγούμενων εμπορικών σχέσεων των μερών και των αναγκών της εθνικής αγοράς, σύμφωνα με τα κριθέντα στην ανωτέρω απόφαση του ΔΕΚ, και απέρριψε ως προς τις επιχειρήσεις αυτές τις σχετικές καταγγελίες.


Επιπροσθέτως, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν προέκυψαν ικανά στοιχεία περί του ότι οι ανωτέρω εταιρίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά στην οποία εντάσσεται το φάρμακο SEREVENT, ήτοι στην αγορά των φαρμάκων για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος στην κατηγορία των εκλεκτικών διεγερτών μακράς διαρκείας, και, ως εκ τούτου, δεν καταλόγισε παράβαση των προαναφερόμενων άρθρων σχετικά με την πολιτική διάθεσης του εν λόγω φαρμάκου.


Περαιτέρω, η Επιτροπή προσδιόρισε ομοφώνως ότι ο χρόνος κατά τον οποίο οι ανωτέρω εταιρίες δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων 193/ΙΙΙ/2001 της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως δέχθηκε με αποφάσεις του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, εκτείνεται από 8 Αυγούστου 2001 έως 26 Σεπτεμβρίου 2001 και από 23 Νοεμβρίου 2001 έως 01 Σεπτεμβρίου 2006 και προσδιόρισε κατά πλειοψηφία το συνολικό ύψος της χρηματικής ποινής σε βάρος των ανωτέρω εταιριών σε 2.919.378 ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης







Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό