Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Προστασία από τη μόλυνση προσφέρουν οι βιταμίνες;

14/3/2017 12:21:53 μμ
Ελπιδοφόρες ενδείξεις δίνει έρευνα του Χάρβαρντ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μπορούν οι βιταμίνες να μειώσουν τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στο σώμα μας; Μια διεθνής επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει τέτοιες ενδείξεις, μελετώντας τις βιταμίνες συμπλέγματος Β!

 

Η ομάδα του Χαρβαρντ, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας Πέτρος Κουτράκης, μελέτησαν τη δράση βιταμινών Β κατά των επιπτώσεων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε 10 υγιείς συμμετέχοντες σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18-60 ετών, έλαβαν σε συμπληρώματα φυλλικού οξέος (2,5mg), B6 (50mg) και Β12 (1mg).


 

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι βιταμίνες μείωσαν έως και κατά 76% τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στη λειτουργία των γονιδίων!

Αν και πρόκειται για μικρή μελέτη και βεβαίως απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές (περισσότεροι συμμετέχοντες και σε πόλεις με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση) για την επιβεβαίωση αυτού του πορίσματος, η επικεφαλής της έρευνας Ζία Ζονγκ δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πλήρη αντιστάθμιση των αλλαγών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω στο επιγονιδίωμα». Τόνισε δε ότι οι δόσεις που χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες ήταν αρκετά υψηλές, μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες δόσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).


 

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν όντως οι βιταμίνες Β μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ρύπανση του αέρα ξεπερνά τα όρια ασφαλείας (δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους