Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Προσοχή στις σύριγγες Buccolam: Ελαττωματική η συσκευασία!

18/1/2018 10:08:34 πμ
Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και εφήβους με επιληψία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνουν ότι έχει αναφερθεί ένα ελάττωμα στις πλαστικές σύριγγες Buccolam και εφιστούν την προσοχή γονέων και φροντιστών, ώστε να επιθεωρούν προσεκτικά τις σύριγγες προτού δώσουν το φάρμακο στα παιδιά.


Το Buccolam είναι φάρμακο που προορίζεται για παιδιά και εφήβους με επιληψία για τη διακοπή επιληπτικών κρίσεων. Περιέχει τη δραστική ουσία μιδαζολάμη (midazolam) και διατίθεται σε προγεμισμένες σύριγγες των 2,5mg, 5mg, 7,5mg ή 10mg.


Οι γονείς ή οι φροντιστές που δίνουν το Buccolam πρέπει να βγάλουν τη σύριγγα από τη συσκευασία, να τραβήξουν το κόκκινο πώμα και να δώσουν το φάρμακο στο πλάι του στόματος του παιδιού, όταν το παιδί έχει επιληπτική κρίση. Έχουν υπάρξει μερικές περιπτώσεις, όπου το κόκκινο πώμα δεν αποκολλήθηκε τελείως και ένα ημιδιαφανές κάλυμμα άκρου παρέμεινε στη σύριγγα, σταματώντας το φάρμακο από το να εξέλθει από τη σύριγγα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα το κάλυμμα άκρου να εισέλθει στο στόμα του ασθενούς και να εισπνευσθεί ή να απορροφηθεί.


Προκειμένου το φάρμακο να χορηγείται σωστά και με ασφάλεια, ο EMA συμβουλεύει τους γονείς και τους φροντιστές να ελέγχουν προσεκτικά τη σύριγγα πριν από τη χορήγηση του Buccolam και να αφαιρούν το ημιδιαφανές κάλυμμα άκρου, εάν εξακολουθεί να υπάρχει πάνω στη σύριγγα.


Η ενημέρωση αφορά επίσης όλους τους γιατρούς που συνταγογραφούν το φάρμακο καθώς και τους φαρμακοποιούς που το διαθέτουν, προκειμένου να μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με γονείς και φροντιστές παιδιών που λαμβάνουν το Buccolam. Οι φαρμακοποιοί μάλιστα ενθαρρύνονται να εντοπίσουν τους ασθενείς, τους γονείς και τους φροντιστές που έχουν χορηγήσει Buccolam και να μεταβιβάσουν τις πληροφορίες.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, θα αποσταλεί στους επαγγελματίες υγείας και επιστολή που θα περιγράφει το ελάττωμα, θα υπογραμμίζει τη σημασία της επιθεώρησης της σύριγγας πριν από τη χορήγηση του Buccolam και θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες σωστού χειρισμού για τον ασθενή/φροντιστή.


Η εταιρεία που διανέμει το φάρμακο στην αγορά εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος με νέες σύριγγες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φ.Σ. Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου