Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Προσοχή στη δοσολογία των βιταμινών!

28/4/2015 1:02:48 μμ
Οι βιταμίνες στις σωστές δόσεις ωφελούν την υγεία. Η υπέρβαση των δόσεων όμως αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Το αξίωμα του Παράκελσου ότι «η δόση κάνει το δηλητήριο» φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν οι μελέτες για τις βιταμίνες και την κατάχρησή τους, όπως υποστηρίζει ο δρ Τιμ Μπάιερς, αντιπρύτανης και καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας του Καρκίνου (AACR 2015), ο δρ Μπάιερς ανέφερε ότι η υπέρβαση των Συνιστωμένων Ημερήσιων Δόσεων (ΣΗΔ) των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία.


«Δεν ξέρουμε σε μοριακό επίπεδο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως όσοι παίρνουν περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα απ? όσα χρειάζονται, τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, πριν από δύο δεκαετίες μελέτες έδειξαν πως όσοι τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά τείνουν να εκδηλώνουν λιγότερους καρκίνους. Έτσι, ο ίδιος και συνάδελφοί του άρχισαν να διερευνούν εάν η λήψη έξτρα ποσοτήτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

«Όταν πρωτοεξετάσαμε τα διατροφικά συμπληρώματα σε ζωικά μοντέλα, τα ευρήματά μας ήταν ελπιδοφόρα», είπε. «Κατορθώσαμε να περάσουμε την έρευνά μας σε ανθρώπινους πληθυσμούς και επί μία δεκαετία μελετούσαμε χιλιάδες εθελοντές, άλλοι εκ των οποίων έπαιρναν διατροφικά συμπληρώματα και άλλοι ανενεργές ουσίες. Ανακαλύψαμε ότι οι έξτρα δόσεις συμπληρωμάτων όχι μόνο δεν ήταν ωφέλιμες για την υγεία, αλλά μερικοί άνθρωποι έπαθαν περισσότερους καρκίνους εξαιτίας ορισμένων βιταμινών».


Σε μία από τις μελέτες, που διερεύνησε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης, όσοι εθελοντές έπαιρναν δόσεις υψηλότερες από τις ΣΗΔ είχαν κατά 20% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθειας. Αντίστοιχα, η κατάχρηση φυλλικού (ή φολικού) οξέος φάνηκε να αυξάνει τον αριθμό των πολυπόδων στο παχύ έντερο. Αν και οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς.


«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συνηγορούν ότι οι πολυβιταμίνες ωφελούν την υγεία όταν λαμβάνονται στις σωστές δόσεις, αλλά δεν είναι κατάλληλες ως υποκατάστατα γευμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Μπάιερς και κατέληξε: «Το συμπέρασμά μας ήταν πως οι περιττές δόσεις τους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό».


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης της Servier Hellas για τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο
Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία






Σχετικά άρθρα

Σύλλογος Πεταλούδα: «Φρόντισε ότι σε στηρίζει!»
Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση