Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρόοδος στις βλαστοκυτταρικές θεραπείες και στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών

24/2/2015 12:40:12 μμ
Αντιμετώπιση εγκαυμάτων των ματιών με βλαστικά κύτταρα υπόσχεται νέα θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη λεγόμενη «πρώτη βλαστοκυτταρική θεραπεία στο Δυτικό Κόσμο», μια ιταλική καινοτομία για την αντιμετώπιση μιας σπάνιας πάθησης, της μέτριας έως σοβαρής ανεπάρκειας των επιχείλιων βλαστικών κυττάρων (LSCD) που οφείλεται σε φυσικά ή χημικά εγκαύματα στα μάτια.


Ονομάζεται Holoclar, είναι της εταιρείας Chiesi και πρόκειται για ένα φακό επαφής εμποτισμένο με βλαστικά κύτταρα από το όριο ανάμεσα στον κερατοειδή και τον σκληρό χιτώνα του ματιού. Τα κύτταρα αυτά είναι σημαντικά για την αναγέννηση και την επούλωση των πληγών στην εξωτερική στοιβάδα του κερατοειδούς (επιθήλιο).

Το φάρμακο παρασκευάζεται με τη λήψη δείγματος από το υγιές τμήμα του κερατοειδούς του ασθενούς (το ελάχιστο που λαμβάνεται είναι 1-2 χιλιοστά), για να γίνει καλλιέργεια των κυττάρων στο εργαστήριο και μετά να τοποθετηθούν στο άρρωστο τμήμα του ματιού.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ (που είχε δώσει θετική γνωμοδότηση στο Holoclar το Δεκέμβριο) μελέτες έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη μεταμόσχευση κερατοειδούς, αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας μίας μεταμόσχευσης, όταν το έγκαυμα έχει προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη. Με το φάρμακο μειώνεται επίσης ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος, ενώ δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αφού λαμβάνεται μόνο δείγμα του κερατοειδούς και δεν αφαιρείται εξ ολοκλήρου, οπότε διαφυλάσσεται και το υγιές τμήμα του. ΓιΆ αυτό το λόγο είναι κατάλληλο και στις περιπτώσεις στις οποίες και τα δύο μάτια είναι προσβεβλημένα από την LSCD.

Για την έγκριση του Holoclar από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγηθεί θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) τον Δεκέμβριο.

Έπειτα από το πράσινο φως της Ευρώπης, η Chiesi ανακοίνωσε ότι το Holoclar θα είναι διαθέσιμο «στο προσεχές μέλλον» για Ευρωπαίους ασθενείς που έχουν υποστεί τραύματα του κερατοειδή από «διαλύτες, οξέα, αποξεστικούς και χημικούς παράγοντες».

Σύμφωνα ωστόσο με το in.gr, ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει την είδηση κάνοντας λόγο για την «πρώτη θεραπεία στο Δυτικό κόσμο που περιέχει βλαστικά κύτταρα», μια άλλη βλαστοκυτταρική θεραπεία, με την ονομασία Prochymal, εγκρίθηκε στον Καναδά το 2012 για την αντιμετώπιση επιπλοκών από μεταμοσχεύσεις σε παιδιά. Επίσης βλαστοκυτταρικές θεραπείες θεωρούνται η μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη λευχαιμία και το λέμφωμα και η μεταμόσχευση κυττάρων από αίμα του ομφάλιου λώρου και του πλακούντα, συνήθως για την αντιμετώπιση αιματολογικών παθήσεων.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ως άπαξ εβδομαδιαίως χορηγούμενη θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Τα φάρμακα με hydroxyprogesterone αποσύρονται από την αγορά της Ε.Ε.
Λόγω ζητημάτων ασφάλειας αλλά και αποτελεσματικότητας
WinMedica: Καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για την «επιδημία» των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Παρουσιάστηκαν στο 50ό ετήσιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών
Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών
Μόνο 1 στις 5 νέες θεραπείες προέρχεται πλέον από την Ευρώπη
Δωρεάν μετρήσεις πίεσης σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Στο πλαίσιο του May Measurement Month