Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρόγραμμα καταγραφής ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς

15/5/2018 1:47:55 μμ
Λόγω της αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόγραμμα καταγραφής των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς ξεκίνησε η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία λόγω της αυξημένης συχνότητας των περιστατικών στη χώρα μας.


Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο κ. Ζαδάλλα Μούσλεχ, πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ακαδημαϊκός υπότροφος, Α' προπαιδευτική παθολογική κλινική ΑΠΘ ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, με αφορμή το 45Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους διαβήτη το οποίο διεξήχθη στις 9-12 Μαΐου 2018.


Σύμφωνα με τον κ. Μούσλεχ, τα περιστατικά αφορούν, εκτός από ηλικιωμένους, και πολλούς νέους πλέον. Γι' αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει αναλάβει την ευθύνη να εκπονήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής (registry) των διαγνώσεων που κάνουν οι ενδοκρινολόγοι στα ενδοκρινολογικά τμήματα και στα ιατρεία τους.


«Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενώ έχουμε πάρει και τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» τόνισε ο κ. Μούσλεχ.


Η καταγραφή ήδη έχει αρχίσει εδώ και τρεις μήνες και οι ενδοκρινολόγοι που συμμετέχουν δηλώνουν, μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας, τις διαγνώσεις του καρκίνου του θυρεοειδούς που έχουν κάνει.


Όπως εξήγησε ο γιατρός, οι πιθανές αιτίες για την αύξηση των περιστατικών αυτών είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ενοχοποιείται η πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τις συνέπειες του οποίου υφιστάμεθα μέχρι σήμερα.


Να θυμίσουμε ότι το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας έγινε στις 26 Απριλίου 1986 και σύμφωνα με τους επιστήμονες για 10 μέρες απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα εκατομμύρια ραδιενεργά στοιχεία, σε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 200 βόμβες σαν αυτή της Χιροσίμας. Η ραδιενεργός σκόνη απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μέχρι το Βόρειο Πόλο. Χρησιμοποιήθηκαν 7.000 τόνοι μετάλλου και 400.000 κυβικά μέτρα σιδηροπαγούς σκυροδέματος για να θαφτούν οι εκατοντάδες τόνοι πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών συντριμμιών μέσα σε μια σαρκοφάγο.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της