Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Προβληματική η προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία

19/6/2018 11:21:57 πμ
Οι προμηθευτές του ΣΕΙΒ επισημαίνουν τα λάθη του υπουργείου Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Clawback, Παρατηρητήριο Τιμών, διαγωνισμοί στα Νοσοκομεία, αποτελούν το τρίπτυχο των ανοιχτών θεμάτων που αφορούν τον κλάδο των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ), ενώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα που αφορά την επίκαιρη εφαρμογή του νόμου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.

Το clawback όπως σημειώνει ο ΣΕΙΒ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών εταιρειών με βιοτεχνολογικά προϊόντα και κυρίως την κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αφού ο ΕΟΠΥΥ, βασιζόμενος στην αύξηση των δαπανών υγείας των τελευταίων χρόνων, επιχειρεί με ανορθόδοξους τρόπους να συγκρατήσει τις δαπάνες μέσω τόσο της μείωσης των τιμών αποζημίωσης όσο και κυρίως του clawback. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ, Γεράσιμος Λειβαδάς, «Η συγκράτηση των δαπανών υγείας σε λογικά πλαίσια είναι αίτημα και του Συνδέσμου μας καθώς αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε οι ίδιοι τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα. Όμως σήμερα βρισκόμαστε «όμηροι» του clawback καθώς οι εταιρείες μας θα έπρεπε να γνωρίζουν εδώ και 6 μήνες το ύψος που αναλογεί για κάθε κατηγορία προϊόντων ώστε να προβούν σε κάθε απαραίτητη επιχειρηματική ρύθμιση η οποία θα διασφαλίσει τόσο τη βιωσιμότητα των εταιρειών όσο και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητα προϊόντα για την υγεία τους» και συμπλήρωσε ότι «έχουμε προβεί θεσμικά, σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, μέσω επιστολών, συναντήσεων, προτάσεων, όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα κάθε προσπάθεια έχει πέσει στο κενό».


Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι η συνεργασία με τα Δημόσια Νοσοκομεία και η αποτελεσματική και διαφανής διενέργεια διαγωνισμών. Βρισκόμαστε στη δύσκολη θέση να απαιτούν τα νοσοκομεία από τα μέλη μας την παράδοση απολύτως απαραίτητων προϊόντων και υλικών, χωρίς την έκδοση τιμολογίων! Τα νοσοκομεία θέλοντας να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στην εξασφάλιση κονδυλίων, προβαίνουν σε παραγγελίες χωρίς τον μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που πιστοποιεί την έγκριση ποσού, και αυτό κυρίως συναντάται σε μεγάλα νοσηλευτικά Ιδρύματα για ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται επ' ονόματι ασθενούς».


Αναφορικά με τα υλικά που απευθύνονται ονομαστικά στους ασθενείς σημειώνεται ότι λόγω του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ανωνυμίας των ασθενών και δεν επιτρέπει στα νοσοκομεία να αποστέλλουν στις εταιρείες παραγγελίες με το όνομα του ασθενούς. Ο κ. Λειβαδάς τονίζει σχετικά ότι «O νόμος για την προστασία των δεδομένων δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα καθολικά από τα νοσοκομεία. Ενώ σε όλον τον κόσμο ο κάθε ασθενής συνοδεύεται από έναν μοναδικό αριθμό που τον ακολουθεί, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ένα ανάλογο σύστημα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα το όνομα του ασθενούς. Ο ΣΕΙΒ ως ένθερμος υποστηρικτής της διαφάνειας και της ορθής επιχειρηματικής πρακτικής θα κάνει ότι απαιτείται για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών σύμφωνα με το νόμο».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διάθεση των ορθοπεδικών υλικών της DePuy Synthes






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό